Китай призова посланиците на Япония и европейските страни от Г-7, за да изрази пред тях остър протест срещу изявление на Групата от тази седмица, в което се изразява безпокойство от реакцията на Пекин на посещението на председателката на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси в Тайван, съобщи китайското външно министерство, цитирано от Асошиейтед прес.
Вчера заместник-външният министър на Китай Дън Ли спешно извика японския посланик в Китай Хидео Таруми, както и пратениците на европейски страни в Г-7 и отправи официален протест във връзка с изявлението, посочи министерството.
В изявлението си от сряда външните министри на Г-7 изразиха тревога от предприетите напоследък и публично огласени заплашителни действия на Китай, и по-конкретно ученията с бойни стрелби и икономическа принуда.
"Няма оправдание за използването на посещението като претекст за агресивна военна дейност в Тайванския проток", казаха членовете на Г-7, предупреждавайки, че "създаващият ескалация отговор на Пекин рискува да засили напрежението и да дестабилизира региона".
Дън заяви, че изявлението на Групата представлява "намеса във вътрешните работи на Китай". Той каза също, че Япония носи историческа вина за своята 50-годишна колонизация на Тайван през 1945 г. и призова Токио да бъде благоразумен по въпроса с острова.
Китай гледа на Тайван като на отделила се негова провинция, която трябва да си върне дори със сила, ако е необходимо. Пекин реагира остро на американската визита в Тайван, като стартира мащабни военни учения в няколко района около острова и ограничи търговията с него.
Вчера, в знак на протест срещу изявлението на Г-7, Китай внезапно отмени среща на външния си министър с японския му колега, планирана в кулоарите срещата на АСЕАН в камбоджанската столица Пномпен.