След падането на ограничителните мерки заради пандемията, българите искат да почиват в чужбина, да пътуват през почивните дни до чужди градове и да пазаруват в съседни държави. Пред възможността да използват пари в брой пътуващите българи предпочитат да се разплащат зад граница с банкови карти или свързани устройства. Това показват резултатите от проучване на "Виза" (Visa) за намеренията за пътуване и разплащане през 2022 г., което обхваща осем пазара в Централна и Източна Европа – България, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия.  
Петдесет процента от българите заявяват, че предпочитат да плащат с картите си или със смарт устройства по време на пътувания в чужбина. Тази тенденция се разви по време на пандемията, когато потребителите се насочиха към онлайн пазаруване и безконтактни разплащания в магазините, а сега вече създадените навици намират отражение и в предпочитанията за разплащане в други страни.
Българските респонденти изразяват желание да почиват (над 3 нощувки) в чужбина, като над 42 на сто от анкетираните планират такива ваканции през тази година. Този показател е сходен в Чехия и Полша (съответно 41 на сто и 40 на то) и по-висок при словенците (почти 62 на сто) и румънците (над 50 на сто). Друг повод за посещения в чужбина са кратките почивки през уикенда, като този вид пътуване е посочен като предпочитан от 38,5 на сто от анкетираните в България. Само словенците (44,1 на сто) и хърватите (41 на сто) показват по-сериозен интерес към този вид отдих. 
""Виза" винаги е вярвала, че пътуванията и туризмът могат да бъдат сили на доброто - важни двигатели на икономическото развитие и създаването на работни места, както и на информираността за културата и оценяването на нейните постижения. Проучването на "Виза", наречено "Нагласи за пътувания и разплащания през 2022 г. в Централна и Източна Европа", показва, че българите са очаквали с нетърпение да възобновят своите навици за пътувания отпреди пандемията. Завръщането към пътешествията, било то за ваканция, почивка в града или пазаруване в съседна страна, показва, че българските потребители възстановяват нивото си на доверие, а това говори за възраждане на международните пътувания и трансграничните разплащания“, каза Красимира Райчева, мениджър на "Виза" за България.
Проучването показва, че приблизително 42 на сто от българите имат намерение да отидат на почивка поне веднъж тази година. Това се отнася и за хората в Хърватия (42 на сто) и Словения (41 на сто). Други българи, участвали в анкетата, заявяват, че ще ходят на почивка по-често: два-три пъти (над 41 на сто), четири-пет пъти (7 на сто), повече от пет пъти (почти 4 на сто). Над една трета (близо 40 на сто) от българите са склонни да планират ваканционните си пътувания няколко месеца по-рано, а близо 25 на сто ги планират около месец предварително. Сред най-предпочитаните дестинации за ваканционни пътувания на българските граждани през 2022 г. са Гърция (38,3 на сто) и Италия (31,8 на сто), следвани от Турция (31,3 на сто) .
Освен редовните почивки в чужбина българите са склонни да се зареждат с енергия и по време на кратки уикенд пътувания (или т.нар. градски почивки). В топ 3 на дестинациите за уикенд пътувания, които българите биха искали да посетят тази година, влизат Истанбул (47,1 на сто), Рим (23,7 на сто) и Лондон (18,6 на сто). Близо 47 на сто възнамеряват да предприемат 2 или 3 "градски" почивки, а 30 на сто смятат да го направят веднъж. Що се отнася до планирането на този тип ваканции, 33 на сто от нашите сънародници го правят около месец по-рано, а над 18 на сто планират кратките си бягства седмица или две преди отпътуване. 
Данните показват, че командировките стават все по-малко популярни. Едва малко над 8 на сто от българите ще пътуват по служебни причини, като 28 на сто планират да предприемат 2 или 3 бизнес пътувания през тази година, а 27,6 на сто смятат, че ще предприемат само едно бизнес пътуване. Оттук може да се съди, че новите онлайн платформи за срещи и комуникации са станали по-популярни и до известна степен вземат превес над бизнес пътуванията, посочват от "Виза". 
Проучването на "Виза показва", че само 23 на сто от българските респонденти имат намерение да отидат до съседна държава, за да пазаруват, но от планиращите този вид пътувания 40,8 на сто ще го направят 2 или 3 пъти, докато за 23 на сто ще е само веднъж. Българите предпочитат шопинга в Турция (80,3 на сто), Гърция (34 на сто) и Румъния (21,1 на сто). Почти 9,7 на сто от анкетираните не го планират предварително. 
Пътуването в чужбина е неразривно свързано с разплащания в други валути и с възможността за избор как да бъдат направени. За управление на разходите повечето българи (близо 50 на сто) биха предпочели дигитални методи – карти или свързани устройства.  Пътуващите избират дигиталните разплащания на бензиностанции, в аптеки и дрогерии, както и в магазини за хранителни стоки. На местата, на които харчат най-много при пътуване в чужбина, българите предпочитат да използват карти и свързани устройства - бензиностанции (69 на сто), аптеки и дрогерии (56 на сто), хранителни магазини (63 на сто), ресторанти (52 на сто), развлечения, като музеи, галерии и увеселителни паркове (47 на сто).