Тайван зависи в по-голяма степен от търговията си с Китай, отколкото от тази със САЩ, дори в ситуация, в която посещението на председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси нагнети напрежение в региона. Това съобщи Блумбърг, позовавайки се на официални данни на властите в Тайпе.
По-рано през седмицата Тайван беше подложен на военен и икономически натиск от Пекин, след като самоуправляващият се остров позволи посещението на Пелоси - най-високопоставеният американски представител, стъпвал на неговата територия от 25 години.
Посещението бе направено въпреки предупрежденията на Китай, който смята Тайван за част от своята териториална цялост и твърди, че островът не би трябвало да има право да поддържа външнополитически отношения. Макар Вашингтон да признава официалната китайска власт за единственото законно правителство в страната, същевременно поддържа и неофициални отношения с Тайван.
Все пак търговските и икономически връзки на Тайван с континентален Китай и Хонконг са толкова силни, че регионът е най-важният търговски партньор на острова.
Много големи тайвански високотехнологични компании, като водещият производител на чипове в света - Ти Ес Ем Си (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co - TSMC), имат производствени мощности в континентален Китай.
Миналата година към китайския пазар и автономния район Хонконг са били насочени 42 на сто от тайванския износ, докато износът за САЩ е имал дял от 15 на сто. Това сочат официални данни на Тайван, достъпни чрез платформата за финансова информация "Уинд Информейшън" (Wind Information).
Общата стойност на изнесените тайвански стоки към континентален Китай и Хонконг през 2021 г. е 188,91 милиарда долара, а повече от половината идва от електронни компоненти и оптично оборудване, според финансовото министерство в Тайпе.
Данните също така показват, че износът на острова за Югоизточна Азия е 70,25 милиарда долара, по-голям от този за САЩ - 65,7 милиарда долара. 
Най-голям източник на внос към Тайван отново са континентален Китай и Хонконг, с дял от 22 на сто, а американските вносни стоки са с дял от едва 10 на сто. По-голям внос, от този на САЩ, са имали и Япония, Европа и Югоизточна Азия.
Нараства търговията с Китай
През последните години Тайван купува и продава все повече продукти от и за континентален Китай.
През последните пет години вносът на Тайван от континентален Китай е нараснал с около 87 на сто спрямо 44 на сто ръст на вноса му от САЩ.
Износът на Тайван за Китай скочи със 71 на сто между 2016 г. и 2021 г., а износът за САЩ, почти се удвои, с 97 на сто.
Според данни на американското правителство внесените тайвански стоки предимно представляват електрически машини, превозни средства, пластмаси и продукти от желязо и стомана.
Много базирани в Тайван компании - като "Фокскон" (Foxconn), който доставя чипове за американския гигант "Епъл" (Apple), управляват фабрики в континентален Китай.
През 2021 г. тайванските предприятия са получили поръчки за САЩ на стойност 200,1 милиарда долара, според Изследователската служба на Конгреса на САЩ 
В сравнение с Шанхай
Според преброяване, проведено през 2020 г., около 157 900 души от Тайван са пребивавали в континентален Китай, което е спад с около 7 на сто спрямо края на предходното десетилетие.
Целият остров Тайван, с площ около 36 000 квадратни километра, е бил дом на около 23,6 милиона души през 2020 г., малко по-малко от населението на Шанхай, наброяващо около 25 милиона души.
Официални данни за миналата година показват, че икономиката на Тайван възлиза на около 781,58 милиарда долара в сравнение с тази на Шанхай, която е 680,31 милиарда долара. Делът на произведените стоки и услуги в Шанхай спрямо китайския брутен вътрешен продукт е бил 3,8 на сто.