Десет самодейни състава от община Търговище ще участват в XII-я Национален събор на народното творчество, който се провежда от 5 до 7 август в Копривщица. Изявата на търговищките представители е от 14:00 ч., на сцена 4 в днешния първи ден на събора, информират от пресцентъра на общината.
Участниците са от читалищата в селата: Макариополско, Давидово, Стража, Буховци, Алваново, Вардун, квартал Въбел, както и от Общинския читалищен съвет в Търговище. 
Самодейците ще представят автентични фолклорни песни, танци и обичаи. В рамките на ревю за автентични костюми читалището от село Стража ще представи женска народна носия, сая, на 140 години, както и литак (женска шопска носия) отпреди 150 години. Читалището от Алваново също ще покаже женски носии. Едната от тях е ежедневна, а другата е 120-годишна алвановска празнична носия.
Община Търговище подпомага читалищните самодейци да участват в престижния форум, като организира и поема изцяло транспортните разходи до и от Копривщица.
Националният събор на народното творчество бе отлаган две години заради пандемията. От 2016 г. той е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. 
Организатори на събора са Министерството на културата, Община Копривщица, Областна администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографския музей при БАН.