Кой победи в дебатите за лидерство на британската Консервативна партия, се пита в. "Дейли телеграф" във връзка с вчерашния спор очи в очи на двамата финалисти в борбата Лиз Тръс и Риши Сунак, който бе проведен на живо и с публика в ефира на телевизия "Скай нюз". Изданието изтъква заканата на Сунак, че няма да се оттегли от надпреварата, въпреки че в социологическите проучвания той значително изостава по рейтинг от Тръс. Отбелязана е и критиката към Тръс заради промяната в становището ѝ относно схемата за изплащането на компенсации във връзка с повишените разходи за живот на служителите в публичния сектор.
"Дейли телеграф" привежда също така мнения на свои читатели за изхода от дебата.
Според едно от мненията предвид телевизионния формат на дебатите е било невъзможно кандидатите да се изявят индивидуално пред публиката, което не е било от полза за Тръс, прекъсвана често от опонента си. От друга страна Сунак, без да бъде прекъсван, изглеждаше по-обаятелен и успя да се възползва от ораторските си способности, като предизвика повече смях и ръкопляскания от публиката в залата. Тръс изглеждаше не толкова вдървена и тромава, както преди, тя прояви и чувство за хумор. Голяма част от времето си за говорене тя посвети на обяснения във връзка с изплащането на компенсациите за държавните служители, но в качеството си на външен министър не срещна затруднения по темите Тайван и Украйна. 
Победител в снощните дебати е публиката, гласи второ мнение. Хората в залата бяха подбрани, по думите на водещата, да отразяват демографията на Консервативната партия: един викарий, един професор, един полковник и един пийнал сноб. Вместо това видяхме няколко прекрасни личности, които влизаха в спорове помежду си, когато кандидатите не успяваха да отговорят на някой въпрос. 
Трети читател констатира, че двамата опоненти са подобрявали постепенно поведението си след началото на надпреварата. Според него Тръс е ставала все по-освободена, а Сунак все по-малко „следващ сценария“. Техните слабости обаче също привличат вниманието – съвсем не стана ясно дали някой от тях ще има смелостта да въведе необходимите реформи. 
Макар вътрешните проучвания и гадателите на торите да изчислиха, че Сунак вече е изгубил надпреварата, то, като съдим по снощното предаване по „Скай нюз“, той не е бил уведомен за това, смята друг кореспондент на „Дейли телеграф“ От самото начало Сунак отхвърли идеята да си стяга багажа, защото Тръс е на една миля пред него. И със своите аплодисменти и смях публиката показа, че предпочита Сунак пред Тръс. Така че не всичко е свършило. 
"Изненадващият победител във вчерашната телевизионна битка на торите не бе Тръс, а Сунак", гласи заглавие на "Индипендънт". Вестникът цитира думите на водещата Кей Бъли "Аз не очаквах това". Може би в деня, когато "Банк ъв Ингланд" прогнозира едногодишна рецесия и 13-процента инфлация, членовете на Консервативната партия започват да осъзнават, че може би се нуждаят от човек с икономическа мисъл, който да ги поведе, изтъква "Индипендънт".
"Гардиън" заявява, че Сунак се е подиграл на твърденията на Тръс, че намаляването на данъците би предотвратило рецесията. Двамата кандидати изпаднаха в разногласия за това как да се направлява икономиката, констатира британското издание.