Албанските семейства са платили 760 млн. евро повече за вносни стоки през първите шест месеца на 2022 г. в сравнение с 2021 г., въпреки че вносът е намалял с 2,6 процента през същия период, съобщава информационният сайт Екзит.
По данни на националната статистика през първите шест месеца на годината броят на внесените в страната стоки е намалял с малко под три процента. През същия период обаче вносът е достигнал стойност от 3,7 млрд. евро спрямо 2,9 млрд. евро година по-рано, което представлява увеличение от 25,9 процента. Това се равнява на повече от 760 млн. евро разходи за по-малко продукти, посочва Екзит.
Категорията на вносни стоки с най-голямо увеличение на цените са горивата – 127 процента увеличение на цените, докато общият обем на вноса е намалял с 16 процента.
На второ място по стойност са зърнените храни, следвани от маслата, например готварските.
Строителните материали също са поскъпнали, включително чугунът и стоманата (40 процента), докато обемът им е намалял с 5,8 на сто. Алуминият също е с 60 процента по-скъп при същия обем на вноса.
Според предварителните оценки на Евростат инфлацията в еврозоната достига нов рекорд през юли - 8,9 процента, което е сигнал, че повишаването на потребителските цени ще продължи. В Албания общата инфлация е почти 8 процента, но за някои стоки достига 40 на сто, посочва Екзит.
По данни на министерството на финансите бюджетните приходи за първите шест месеца на годината са близо 280 млрд. албански леки, като увеличението е с 19 процента, или с 45 млрд. албански леки (385 млн. евро) повече, отколкото преди година.