Ако бъдат доставени седемте танкера втечнен газ от "Шиние", както и при пълни доставки на азерски газ, не достига една трета, за да се покрие пълното потребление на България. Това каза Еленко Божков - служебен заместник-министър на енергетиката и член на извънредния щаб по енергетиката при служебният премиер Гълъб Донев в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. По думите му затова страната ни трябва да намери допълнителни количества газ и по тази причина се обявява и краткосрочен търг за доставка на втечнен газ. Чрез този краткосрочен търг се търсят липсващите една трета от количествата природен газ, нужни на България до декември, както и евентуално заместване на възможностите за доставка на обявените вече седем танкера, обясни Божков. Все още може да се потвърди и доставката на седемте танкера, защото срокът за това е до 18 август, допълни той.
Другата седмица ще бъде обявен краткосрочният търг за доставка на втечнен газ, добави Божков. Той ще се направи, за да може страната ни да не зависи изцяло от доставката на седемте танкера с втечнен газ.
Еленко Божков добави, че все още не е ясно дали седемте танкера с втечнен газ ще бъдат доставени, защото дори за първия танкер фирмата, която предоставя слота, иска да й се плати с газ и пари, но без да посочи нито какво количеството газ иска, нито конкретно каква е исканата сумата. Въпреки това ще се обмисли опцията за доставката на тези седем товара. "Търгът не отменя нито една от досегашните опции", коментира енергийният служебен зам.-министър.
Едно от решенията на щаба вчера е негов представител да гарантира наваксването на всички закъснения и да се отстранят забележките по пускането в експлоатация на интерконектора Гърция – България. Според Божков забележките са преодолими и до края на септември интерконекторът би трябвало да бъде пуснат в експлоатация.
Трябва да се използва и възможността за възстановяване на доставките на руски газ от "Газпром-експорт", счита служебният зам.-министър на енергетиката. "Всяка опция трябва да се използва", изтъкна Еленко Божков. Трябва да се разискват условията на руската компания и след като са поносими за някои европейски държави, значи те са възможни, отбеляза той. Зам.-министърът е на мнение, че освен възстановяване на доставките от "Газпром-експорт", може да се обсъди и възможността евентуално да се довършат доставките на недоставените в момента количества руски газ за периода, в който бяха преустановени. Те може да бъдат доставени от началото на следващата година.
Еленко Божков каза още, че всички са коментирали, че най-добре за България е да има поне три възможности на доставка на газ - азерски, втечнен и евентуално газ от "Газпром-експорт". Ще бъде обсъдена хипотезата и за удвояване на доставките азерски газ, която е била изложена от бившия министър на енергетиката Александър Николов в деня на предаването на властта. Затова трябва да се говори отново и да се провери и тази възможност, посочи служебният зам.-министър на енергетиката Еленко Божков.