След септември цената на природния газ ще намалява, каза в ефира на бТВ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той посочи, че се очаква у нас да бъдат доставени над 1 млрд. куб. м от Азербайджан, договорени отдавна, а освен това се водят преговори за още половин милиард.
Останалите количества се очаква да дойдат до страната ни с танкери, но остава проблемът с довеждащата инфраструктура. Щабът, който беше сформиран от премиера, ще насочи усилията си за гарантиране на снабдяването и през следващата година, каза Иван Иванов и посочи, че е пропуснат моментът България да резервира слотове за доставка и затова сега ще плаща на по-висока цена.
Цената през август ще бъде малко под 300 лева на мегаватчас, предстои изслушване и заседание на КЕВР. Ще бъде утвърдена цената на газа, като е много вероятно това увеличение от 60 на сто, което "Булгаргаз" иска да бъде потвърдено, посочи Иванов. Той припомни, че цената на парното няма да бъде променяна до 1 януари, но трябва да се мисли за подпомагане на топлофикациите, защото няма да могат да платя задълженията си към "Булгаргаз".