Съдия разпореди на актьора Кевин Спейси и на продуцентските му компании да платят на създателите на сериала "Къща от карти" близо 31 милиона щатски долара обезщетение за загубите, свързани с уволнението му от продукцията през 2017 г. заради сексуални злоупотреби, съобщи Асошиейтед прес.
Решението на съдията от Висшия съд на Лос Анджелис Мел Ред Рекана означава, че Ем Ар Си и другите компании - продуценти на сериала на Нетфликс трябва да получат 30, 9 милиона щатски долара.
Спейси отрече обвиненията чрез адвокатите и говорителя си. Арбитърът между актьора и продуцентите е установил, че Спейси е нарушил изискванията в договора си за професионално поведение, като е "влизал в определени отношения с няколко членове на снимачния екип във всеки от петте сезона, в които участва във водеща роля и като продуцент на "Къща от карти". В резултат на това Ем Ар Си уволнява Спейси, спира работата по шестия сезон на сериала, пренаписва сценария, за да отстрани героя на Спейси и съкращава епизодите от 13 на 8, за да спази сроковете, което води до загуби от десетки милиони долари, пише в съдебните документи.
Адвокатите на Спейси го защитиха в съда с аргумента, че решението за изключването му от шестия сезон на сериала е взето и изпълнено преди приключване на вътрешното разследване, следователно не е част от условията за нарушение на договора на актьора. Те твърдяха също, че действията на актьора не са съществена причина за финансовите загуби на продукцията.Съдебната битка по казуса между продуцентите и Спейси продължи повече от три години.
Кариерата на 63-годишния носител на награди "Оскар" бе прекъсната внезапно през 2017 г., след като към него бяха публично отправени няколко обвинения в сексуални злоупотреби.Спейси бе уволнен или отстранен от няколко проекта, сред които популярния политически трилър на Нетфликс "Къща от карти", в който той бе във водещата роля на конгресмена и президент Франк Ъндърууд. Срещу актьора бяха заведени дела за сексуално насилие.