Над 90 автори от България и живеещи в чужбина българи са участвали в петото издание на поетичния конкурс „Лъчезарни сонети“ на името на големия поет Лъчезар Станчев, организиран от община Вършец и фондация „Лъчезар Станчев“, съобщи на церемония във Вършец днес председателят на журито, поетесата Кристин Димитрова.
Първа награда с грамота и премия от 300 лева от община Вършец е присъдена на Нели Станева за „Втори емигрантски сонет“, а втора награда с премия от 100 лева - на Валери Станков за „Безсмислен сонет“.
"Радващо е, че с всяка следваща година броят на авторите и на сонетите расте. Конкурсът се разширява и по брой на произведенията и географски – за тазгодишното пето издание са изпратени сонети от творци от цялата страна и от автори от чужбина", заяви кметът на Вършец Иван Лазаров. Той припомни, че авторът на текста на песента „Усмивката“ Лъчезар Станчев е родом от Вършец и местната община организира в негова чест поетичния конкурс „Лъчезарни сонети“.
Журито в състав Кристин Димитрова, Атанас Капралов и проф. Милена Станчева – дъщеря на Лъчезар Станчев е било много затруднено при определяне на най-добрите сонети. Всеки от състава на журито е чел произведенията, без да знае кой ги е писал и едва след като са били определени най-добрите сонети, журито е научило имената на авторите им. Кристин Димитрова съобщи, че в тазгодишното издание на конкурса има не само повече автори и сонети, но и много повече теми. Основна тема е любовта, но се появяват и сюжети за емигрантството, за отчаянието от действителността, има иронични сонети, петраркови сонети и т.н.
Участниците в церемонията чуха записи на стихове на Лъчезар Станчев, рецитирани от самия него и спомени на Валери Петров за Лъчезар Станчев.
Поетичният конкурс е част от Празника на курорта, минералната вода и Балкана, който се отбелязва през юли и август във Вършец с много културни и спортни прояви.