Единствената електроцентрала в ивицата Газа, палестинската автономна територия, ще трябва да спре работа до 48 часа, ако блокадата, наложена от Израел, не бъде премахната. Това предупредиха днес официални представители на фона на напрежението, предизвикано от ареста на лидер на палестински бойци, предаде Ройтерс.
Израелските власти блокираха всички пропускателни пунктове към Газа и отрязаха достъпа на цистерните, които снабдяват централата, заради опасения от ответни атаки, след като в понеделник беше арестуван Басам Саади – високопоставен лидер на палестинската групировка "Ислямски джихад".
Жителите на Газа вече са заплашени от прекъсвания на електрозахранването, което се осигурява само по 10 часа на ден, отбелязва Ройтерс. Ако централата спре работа, единственият източник на ток за анклава ще са ежедневните доставки на 120 мегавата от Израел. "Това ще окаже сериозно въздействие върху ежедневния живот на над два милиона души, както и на жизнено важни услуги", каза Мохамад Табит от електроразпределителното дружество на Газа.
Освен че спря транспорта на стоки и помощи към Газа, блокадата не позволява и на преминаването на работници през границата между палестинските територии и Израел.
Египетски посредници активизираха усилията си да намалят напрежението между Израел и "Ислямски джихад" след операцията по ареста на Саади в град Дженин на Западния бряг, при която беше убит 17-годишен член на палестинската организация. Палестинската въоръжена групировка постави своите бойци в пълна бойна готовност, намеквайки, че е възможно да има ответна реакция, след като израелски медии публикуваха кадри, на които изглежда, че Саади може да е понесъл наранявания при ареста. "Поддържаме контакт с египетски служители, но засега няма задоволителен резултат, следователно оставаме в пълна бойна готовност", каза говорител на "Ислямски джихад".
Говорител на Хамас, военната групировка, управляваща Газа, осъди израелската блокада и каза, че неговата групировка също води разговори с посредници. "Няма да приемем продължителното затваряне на пропускателните пунктове и политиката на колективно наказание", заяви той.
Израелски служители засега не са коментирали обстоятелствата около ареста на Саади. Те намекнаха, че блокадата ще продължи, докато съществува заплаха от страна на "Ислямски джихад".