"Лампедуза не може да стане бежанският лагер на Европа", каза днес лидерът на италианската крайна десница Метео Салвини, откривайки кампанията си за парламентарните избори на 25 септември. Той избра да защити антиимигрантската си политика именно на италианския остров, приел вече хиляди бежанци, предаде Франс прес.
"Лампедуза е входно пристанище за Европа, но не може да се превърне в бежанския лагер на Европа", каза пред журналисти Салвини, който днес посети център за настаняване на бежанци на острова. "Този, който има право да дойде в Италия, пристига със самолет, а не с лодка с риск за живота си. Който няма право, не идва", добави лидерът на италианската партия "Лига", който иска молбите за убежище да се подават в центровете в страните на произход в Северна Африка.
През последните дни във водите около Лампедуза, скалист остров с площ 20 кв. км, разположен на стотина километра източно от тунизийските брегове, пристигнаха десетки несигурни и претоварени плавателни съдове. Както често става през лятото, когато времето е по-хубаво и рискът за пътуване по море от Северна Африка е по-малък, центърът за настаняване на острова е препълнен - там са регистрирани над 1500 души, четворно повече от капацитета му. "Това е недостойно за една цивилизована държава", каза Салвини при посещението си в центъра, цитиран от ДПА
Тази сутрин стотици мигранти бяха евакуирани, за да бъдат изпратени в Сицилия, а Салвини обвини властите, че искат да ги "скрият" преди неговото пристигане.
Италианският сенатор превърна спирането на миграцията и затварянето на границите за нелегалните мигранти в крайъгълен камък на кампанията си. Лампедуза, най-южната точка на Италия, редовно е централна тема на дебатите за миграцията в Италия.
Партията на Салвини "Лига" ще се представи на изборите на 25 септември със своите съюзници - дясната "Напред, Италия" и постфашистките  "Италиански братя". Трите партии са смятани за фаворити, имайки предвид разединението на съперниците им от левицата.
Италианският крайнодесен политик е готов да застане начело на правителството, ако "Лигата" спечели, каза днес той в Лампедуза. "Напълно съм готов", заяви  Салвини, коментирайки социологическите проучвания, които дават преднина на десноцентристкия алианс, включващ неговата партия "Лига".