Първият проект за ядрена енергия в Гана е критичен компонент от Плана за енергиен преход на страната, за да помогне за преминаването на Гана към по-чиста енергия, предаде специално за БТА ганайската агенция ГНА.
Проектът за ядрена енергия, който се управлява от „Нюклиър Пауър Гана“ (Nuclear Power Ghana - НПГ), се стреми да добави ядрена енергия към производствения микс на страната, за да осигури екологична устойчива енергия за захранване на индустриализацията.
Д-р Матю Опоку Премпех, министър на енергетиката, в реч, произнесена от негово име при откриването на програма за обучение на журналисти, каза, че Гана е подписала Парижкото споразумение, както и други международни протоколи, които изискват страната да постигне нетни нулеви въглеродни емисии до 2070 г.
Тридневният семинар, организиран от НПГ, е част от ангажимента на заинтересованите страни за насърчаване на общественото разбиране и подкрепа за проекта за ядрена енергия.
Темата на семинара е „Ядрена безопасност и опасения за околната среда, укрепване на общественото разбиране“.
Д-р Премпе каза, че страната, преосмисляйки необходимостта от ядрена енергия, от 2008 г. насам е предприела внимателни стъпки, за да включи ядрената енергия в енергийния микс.
Стъпките включват създаването на Организацията за ядрена енергийна програма на Гана, подписване на меморандум за разбирателство и споразумения за сътрудничество при използването на атомната енергия за мирни цели, създаването на Ядрения регулаторен орган и НПГ.
Страната, каза той, предприема стъпки за определяне на площадката за първата ядрена електроцентрала в Гана и обявяването на държавата доставчик.
Министърът даде уверение, че правителството ще работи с партньори, особено с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), за внедряване на безопасна ядрена технология.
„Стъпките, очертани от МААЕ, които Гана следва неотменно, са да се гарантира, че всички страхове, свързани с разполагането на ядрена енергия в Гана, са елиминирани“, каза той.
 
Д-р Сет К. Дебра, директор на Института за ядрена енергия - Комисия за атомна енергия на Гана, каза, че Гана изисква производство на електроенергия с нулеви емисии за устойчиво и достъпно електричество, за да стимулира енергийно индустриализацията си.
Язовир Акосомбо, който в продължение на 60 години е осигурявал базова електроенергия, е застрашен от спад на водните нива поради промените на климата.
В тази връзка той каза, че страната "ще бъде в беда", ако не успее да приеме зелено решение за производство на електроенергия.
(Новина, избрана от ганайската агенция ГНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)