Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви днес, че споразумението за износ на зърно от украински пристанища, подписано в Истанбул на 22 юли, може да бъде основа за "всеобхватно прекратяване на огъня", за да се сложи край на войната в Украйна. Чавушоглу направи това изявление на съвместна пресконференция с малайзийския си колега Сайфудин Абдула в Куала Лумпур, предаде Анадолската агенция. 
Турският външен министър говори, след като първият кораб със украинско зърно, отплавал от Одеса, премина инспекция в Истанбул и продължи пътуването си към Ливан. Чавушоглу напомни, че срокът на действие на споразумението е четири месеца и може да бъде удължен, ако не бъдат направени възражения.
На 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха историческо споразумение за повторно отваряне на три украински пристанища - Одеса, Черноморск и Южни - за зърно, което беше блокирано в продължение на месеци заради продължаващата вече шести месец руско-украинска война. В рамките на споразумението от 27 юли в Истанбул работи Съвместен координационен център, в който влизат представители на Турция, ООН, Русия и Украйна, за да се осигури безопасното транспортиране с търговски кораби на хранителни продукти и торове от трите ключови украински черноморски пристанища.
Чавушоглу заяви на пресконференцията днес, че ако сделката бъде удължена без възражения, то "Русия също ще може да изнася собственото си зърно и свързаните с него продукти, както и торове". Той подчерта, че целият свят се нуждае от тези стоки, идващи от Украйна и Русия.
Турският външен министър изрази надежда, че сделката може да стане "основа за всеобхватно прекратяване на огъня, мирен план и траен мир" в региона. Той посочи, че страната му продължава да полага усилия за прекратяване на войната в Украйна.
По отношение на отношенията с Малайзия Чавушоглу заяви, че връзките между двете страни са се издигнали до нивото на всеобхватно стратегическо партньорство и отбеляза подписаните споразумения между правителствата, компаниите и университетите.
Чавушоглу съобщи, че търговският обмен между Турция и Малайзия е нараснал с 60 процента и е достигнал 2,42 млрд. долара през първата половина на тази година.
"Имаме цел за обем на търговията от 5 млрд. долара, като изглежда, че тази цел е постижима през тази година. Очевидно е, че трябва да работим за по-балансирана търговия", добави той.
Турският външен министър заяви още, че двете страни ще продължат сътрудничеството си по въпроси, които вълнуват двете страни, като например народа рохинга, положението в Афганистан, Палестина, регионалните въпроси и борбата с ислямофобията.