Близо 6500 души от всичките 28 административни области на страната ще участват в 12-тото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица, който ще се проведе на 5, 6 и 7 август в местността "Войводенец". Съборът се провежда от 1965 г. на всеки пет години, като основни организатори са  Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН). Това каза на пресконференция Кунка Неделева, директор на музеите в Копривщица. 
По думите й най-възрастният участник тази година е 95-годишната Цана Иванова от Община Угърчин, която участва във всички издания на събора от неговото учредяване преди 57 години. Най-малките участници очаква да бъдат бебетата, които ще вземат участие в представянето на различни обреди и обичаи. Сред участниците има и 3 чужди състава и изпълнители от 4-ри континента.
На специална Улица на занаятите и на мястото на събора ще се представят 150 занаятчии, майстори на музикални инструменти, на носии и керамика, допълни Неделева. Специални маршрутки с обособени спирки, през час, ще извозват зрителите от града до местността и през трите дни на събора. 
Кметът на Копривщица Бойка Дюлгерова каза, че цялата леглова база на града от около 2000 легла е заета с гости, за участниците са обособени спални във физкултурни салони, училища и специален палатков лагер за 700 души.  Копривщенци отвориха домовете си, за да приемат и гости, и участници, хора има настанени в намиращите се наблизоо Пирдоп, Стрелча, Панагюрище, каза още кметът.
По регламент ХІI Национален събор на народното творчество преминава през два етапа на реализиране – регионален и национален. Първият етап, който приключи на 15 юни 2022 г., се проведе във всички административни области на страната. В селекционните комисии се включват експерти от ИЕФЕМ – БАН. Съборът протича с изяви на седем сцени, като на  всяка от тях и формирано петчленно жури. От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. В две поредни години 12-то издание на събора бе отлагано във връзка със сигурността на хората по време на кризата, причинена от КОВИД-19. Организаторите се надяват следващият събор да спази ритъма и да се проведе през 2023 година.