Област Благоевград се намира на Етап 1 от действащия Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Това стана ясно на среща в града на заместник-министъра на здравеопазването д-р Александър Златанов с директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Благоевград д-р Петър Илиев и екипа му, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Заместник-здравният министър беше в Благоевград, за да се запознае на място с актуалната епидемична обстановка и създадената организация за медицинското обслужване на болните от COVID-19.
Националният оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 предвижда на Етап 1 лечението на граждани да се осъществява в болничните структури по инфекциозни болести, пневмология и фтизиатрия, кардиология, вътрешни болести, ендокринология, педиатрия, неонатология, детска пневмология и фтизиатрия и др., както и в структури за интензивно лечение при осигурена възможност за изолация на болните.
За област Благоевград 14-дневната заболеваемост от COVID-19 на 100 хил. души население е 333. Лечебните заведения в областта разполагат с достатъчно свободни болнични легла за пациенти с COVID-19, в т.ч. и с достатъчно интензивни легла, информират от здравното министерство. В момента в областния град са хоспитализирани 26 пациенти, диагностицирани с коронавирусна инфекция. На територията на цялата област към 4 август общият брой на настанените в болници пациенти с COVID-19 е 48, като в интензивно отделение е настанен един пациент.
По време на срещата беше посочено, че област Благоевград разполага с достатъчно болнични легла и дори, и при евентуално повишаване на заболеваемостта не се очаква свръхнатоварване върху здравната система. Беше отбелязано, че броят на болничните легла за активно лечение по договор с Националната здравноосигурителна каса в областта е над 1500. Двамата коментираха, че директорите на РЗИ могат да определят конкретен брой легла в лечебните заведения за дейности, свързани с COVID-19 при преминаването на съответната област в Етап 3 на Националния план.
Във връзка с координацията между болниците, центъра за спешна помощ с неговите филиали и РЗИ, заместник-министър Златанов посети и разговаря с екипите на Център за спешна медицинска помощ - Благоевград и регионалната координационна централа, както и специалистите от спешното приемно отделение на държавната болница. Директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград д-р Огнян Митев беше категоричен, че няма проблем с осигуряването на болнични легла както за пациентите с COVID-19, така и за тези, които не са диагностицирани със заболяването.
Заместник-министър Златанов и д-р Митев обсъдиха още финансовото състояние на болницата, кадровата ѝ обезпеченост и други теми, свързани с дневния ред на лечебното заведение. Двамата посетиха и диагностично-консултативния център към болницата, където разговаряха с лекари и пациенти.