Въздушният трафик, който още през май даде ясни сигнали за ускоряване, е потвърдил силния си растеж и през юни, съобщи днес световното обединение на авиокомпаниите Международна асоциация за въздушен транспорт (ИАТА - IATA).
Измерена в пътникокилометри (RPK - един от референтните индекси в сектора) посещаемостта е нараснала със 76,2 на сто спрямо юни 2021 година, сочи комюнике на организацията, цитирано от Франс прес.
Въздушният трафик е възстановил 70,8 на сто от равнището си през 2019 година, последната година преди пандемията от КОВИД-19, спрямо 68,7 на сто през май.
След  две години на локдауни и ограничения по границите хората се възползват от свободата да пътуват свободно, е заявил генералният директор на ИАТА Уили Уолш, цитиран в комюникето.
Вътрешните връзки са възстановили през юни  81,4 на сто от равнището си през 2019 година спрямо 76,7 на сто през май. По-слабата динамика на този индекс миналия месец заради Китай, на който се падат 10 на сто от вътрешния трафик на световно равнище, е била компенсирана от смекчаването на някои ограничения за движение в страната през юни.
Международните маршрути, при които посещаемостта е скочила с 229,5 на сто на годишна основа, са допринесли в голяма степен за възстановяването на въздушния трафик в света.
В доклада се изтъкват и редицата случаи на напрежение от началото на високия летен сезон, тъй като някои европейски летища не са могли да функционират нормално заради липсата на персонал или стачки. Това е довело до анулиране на полети, закъснения и загуба на багажи. 
"Ограничавайки броя на пътниците, летищата пречат на авиокомпаниите да се възползват максимално от силното търсене", заяви Уили Уолш, визирайки най-вече случая с лондонското летище "Хийтроу".
Той атакува директно летищните оператори, които за съжаление не са успели да осигурят поне минимално обслужване. "Все още не разполагаме с данните за юни, но те ще са свидетелство за най-лошото равнище на обслужване, предоставено от летищните структури от началото на мерките", каза шефът на ИАТА.
Той се възползва от възможността, за да разкритикува и ЕК и идеята й да се върне към правилата отпреди пандемията, които задължаваха компаниите да използват поне 80 на сто от летищните слотове, с които разполагат (спрямо 64 на сто в момента), като в противен случай могат да загубят правата си следващия сезон.
"Гъвкавостта е от основно значение за гарантиране на успешното възстановяване на сектора", коментира той.