Руски съд осъди днес американската баскетболистка Бритни Грайнър на девет години затвор, след като я призна за виновна в притежание и трафик на наркотици, предадоха световните агенции. Тя беше задържана през февруари на московско летище с шишенца с масло от канабис в багажа си и оттогава се намира в ареста.
Американският президент Джо Байдън осъди като "недопустима" присъдата срещу баскетболистката и поиска от Русия незабавно да я освободи, предаде АФП. Президентът увери, че ще работи неуморно, за да "проучи всички възможни начини" за нейното освобождаване.
"Съдът признава подсъдимата за виновна" за незаконно притежание и трафик на "значително количество" наркотик, каза съдия Анна Сотникова, преди да съобщи присъдата: общият срок на наказание за Грайнър е девет години лишаване от свобода и глоба в размер на 1 млн. рубли (близо 16 000 долара).
Трийсет и една годишната баскетболистка отрича да е замесена в контрабанда на дрога и в показанията си заяви, че е взела шишенцата с канабис в Русия погрешка.
Прокуратурата беше поискала девет години и половина затвор. Съдът в московското предградие Химки отчете като смекчаващи вината обстоятелства самопризнанията на Грайнър и нейните спортни постижения, посочва ТАСС. Времето, прекарано от Грайнър в ареста, се приспада от срока на наказанието.  Съдията постанови иззетото масло от канабис да бъде унищожено.