Гърция се радва на по-добър от очакваното туристически сезон и смята, че приходите от туризъм ще помогнат за облекчаване на последиците от покачващите се цени на енергоносителите, заяви днес правителственият говорител Янис Иконому, цитиран от агенция Ройтерс.
Една пета е делът на туризма в гръцката икономика, а един на пет души е зает в туристическия сектор. Представители на правителството и на индустрията прогнозираха, че тази година приходите от туризъм могат да достигнат 80-90 процента от рекордните стойности, отчетени през 2019 г. Някои се надяват дори, че тази година приходите може да надхвърлят тези от предпандемичната 2019-та.
Правителственият говорител Янис Иконому каза, че в туристическия сектор има силна динамика, а потокът от туристи надхвърля дори най-оптимистичните първоначални прогнози. 
"Приходите от туризма позволяват на държавата да продължи да подкрепя обществото, което е засегнато от криза в енергетиката и от други кризи, и ни осигуряват ценни резерви преди предстоящата зима", каза той.
На летищата през юни са пристигнали 3 481 000 чужденци, което е със 193 процента повече в сравнение с 1 190 000 пристигания през юни миналата година, и е приблизително същото ниво като през юни 2019 г., каза Иконому.
Той посочи, че тази седмица се очакват над 1 млн. посетители в Атина, чието население е около 4 млн. души.
Гърция, която е една от най-популярните летни дестинации в Европа, привлече рекордните 32 млн. посетители през 2019 г., което доведе до около 18 милиарда евро приходи, припомня Ройтерс.
Гърция преживя най-лошата си година в сферата на туризма през 2020 г., когато пандемията от КОВИД-19 доведе до спиране на пътуванията в световен мащаб, но оттогава секторът се възстановява, отбелязва агенцията.
Подобно на много държави от Европейския съюз, Гърция е изправена пред рязко увеличение на сметките за електроенергия, предизвикано от скока на природния газ, докато войната в Украйна и европейските санкции срещу Русия засилват опасенията за сигурността на доставките на газ.
От септември насам правителството е похарчило около 7 млрд. евро за субсидии за електроенергия и други мерки за подкрепа, за да помогне на домакинствата и фермерите да плащат сметките си за електричество и газ, посочва Ройтерс.