Испанските пожарникари отбелязаха днес напредък в битката си за овладяване на вероятно умишлено предизвикан горски пожар, който избухна вчера в автономната област Галисия (Северозападна Испания) и вече унищожи шестстотин хектара, предаде Франс прес.
Ситуацията "се развива благоприятно", се посочва в съобщение на галисийското регионално правителство за пожара, избухнал на територията на община Верин, провинция Оренсе, която граничи със Северна Португалия. "Няма опасност за жилищните райони", се казва още в съобщението и се уточнява, че усилията на пожарникарите на терен са подкрепени от около двадесет летателни апарата. Всичко сочи, че става дума за палеж, тоест криминално деяние, каза регионалното правителство.
Испания се бори с много пожари през последния месец, най-вече заради продължителните горещи вълни. Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS) е регистрирала от началото на годината 354 пожара, които са унищожили почти 230 000 хектара. Това е най-голямата площ, станала жертва на огъня в европейски мащаб.
Испания преминава от края на миналата седмица през трети пореден период на екстремни горещини. В много области температурите надхвърлят 40 градуса. 
Националната агенция по метеорология АЕМЕТ все пак прогнозира слабо понижение на температурите в цялата страна с изключение на Андалусия (на юг), където термометрите отново ще достигнат 40 градуса. Според експерти периодите на много горещо време са пряка последица от глобалното затопляне, което се засилва като интензивност, продължителност и честота.