Тази вечер в град Книн президентът на Хърватия Зоран Миланович организира официален прием за военни командири по повод годишнината от операция „Буря“. В качеството си на върховен главнокомандващ на хърватската армия, той ще връчи отличия на ветерани от Отечествената война (1991-1995) и повишения на хърватски офицери и войници.
Централното събитие за отбелязване на годишнината от операция „Буря“ и тази година ще се състои в град Книн на 5 август, който се чества като държавен празник. На тържествата ще присъства цялото държавно ръководство на Хърватия, гости от чужбина и хиляди хърватски граждани. Предвидена е целодневна програма, която включва тържествена литургия, поднасяне на венци и цветя и тържествен концерт.
Преди 27 години, на 5 август 1995 г., започва хърватската военно-полицейска операция "Буря", с която само за три дни е освободена територията на страната, която през 1991 г. сръбското население в Хърватия окупира с помощта на югославската народна армия и сръбски паравоенни формации. 5 август е обявен за държавен празник в Хърватия и се чества като Ден на победата, отечествената признателност и Ден на хърватските защитници.