Около 2000 работници от Йордания започнаха да работят в израелски хотели в южния курортен град Ейлат тази седмица, влизайки и излизайки ежедневно от Израел, за да работят в туристическата индустрия в района, която се върна към пълния си обем дейности след преодоляване на кризата с ковид-19 . Това предаде специално за БТА израелската агенция ТПС.
След решението на правителството, взето преди около два месеца, йорданците започнаха работа в Израел в понеделник, с цел подобряване на стандарта на обслужването, предоставяно на почиващите в хотелите в Ейлат.
В момента е разрешено йорданските работници да влизат в Израел всекидневно. Заради пандемията от коронавирус преди две години беше въведено отпадналото вече задължение за пренощуване.
Министерството на туризма отбеляза, че недостигът на персонал за различни длъжности е един от най-сложните проблеми в работата на хотелите в Израел - проблем, който се увеличава през силния за туризма сезон.
Предизвикателството сега е още по-значително заради възстановяването на израелската туристическа индустрия след кризата, предизвикана от пандемията от ковид-19 и увеличаването на броя на чуждестранните и местните туристи в Израел.
В туризма, както и в други отрасли на икономиката, е изключително трудно да се наемат израелски работници, независимо от нивото на заплащане, отбелязват от министерството. Има и недостиг на кадри и за професии, изискващи обучение като готвачи и сервитьори.
Министерството на туризма „възнамерява да продължи да работи в помощ на набирането на служители и увеличаване на възможностите за наемане на работници в туристическата индустрия, за да се подобри стандарта на обслужване“, се посочва в съобщение на израелското министерство.
Министърът на туризма Йоел Развозов каза, че „тежкото положение на хотелиерите има нужда от бързо решение, а решението на правителството, което приехме, е именно най-ефективният инструмент за това. Благодарение на влизането на йордански работници да работят в хотелите в Ейлат, както и намаляването на разходите на работодателите за наемане на допълнителни чуждестранни работници, влезли в Израел, хотелиерите отново могат да правят това, в което са най-добри, а това е да приемат гости. Сега веднага собствениците на хотели ще могат да предложат по-добър стандарт на обслужване на почиващите.“
През юли, малко повече от четири месеца от премахването на мерките, свързани с коронавируса, ограничаващи влизането в Израел, Израел посрещна едномилионния турист през 2022 г., което показва очевидно възстановяване на индустрията, която беше силно засегната от пандемията.
Туристическата индустрия на Израел беше силно засегната от пандемията, но възстановяването на входящия туризъм вече надхвърля прогнозите. Броят на пристигащите туристи се увеличава, а с него и приходите от туризъм в израелската икономика.
Според статистиката, публикувана през юли, страната е регистрирала 244 500 посещения на туристи през юни 2022 г., само с 33% по-малко от рекорда, поставен през юни 2019 г. Въз основа на тенденцията за възстановяване на входящия туризъм се очаква до края на 2022 г. в Изреал да пристигнат до два милиона туристи.
Израел постави рекорд в туризма през 2019 г. с около 4,55 милиона посещения, които инжектираха около 20 милиарда шекела в израелската икономика.
(Новина, избрана от израелската агенция ТПС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)