Потребителите от еврозоната очакват в близките дванайсет месеца да настъпи стагфлация - съчетание от висока инфлация и слаб растеж. Това показва ново месечно проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от швейцарската телеграфна агенция А Те Ес (ATS).
Според проучването потребителите от еврозоната прогнозират инфлация от 5 на сто през следващите 12 месеца и отрицателен растеж от 1,3 на сто за същия период, което предполага период на дефлация в страните от валутния съюз.
ЕЦБ занапред ще публикува всеки месец това "Проучване за очакванията на потребителите" (CES - Consumer Expectations Survey), основаващо се на онлайн анкета сред около 14 000 потребители над 18 години в шест страни: Белгия, Германия, Испания, Франция, Италия и Нидерландия. Тези страни представляват 85 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и 83,8 процента от населението на еврозоната.
"Проучването ни помага да изпълняваме нашата мисия за стабилност на цените, като подобряваме аналитичната основа на икономическия и паричен анализ на ЕЦБ", се казва в съобщение на институцията.
Спирачка на потреблението?
Така пазителите на еврото могат да имат получат по-добро усещане за "финансовите уязвимости" при домакинствата и за предизвикателствата за финансовата стабилност, е посочено в комюникето, разпространено след решеното през юли първо увеличение на лихвите от 11 години, което има за цел да овладее упорито продължаващото покачване на цените.
Този исторически обрат в гъвкавата политика, следвана в през годините на криза, има за цел да сведе инфлацията до целевите 2 процента, определени от ЕЦБ, спрямо историческия рекорд от 9,6 на сто на годишна основа, отчетен през юли в еврозоната.
Проучването на ЕЦБ показва обаче, че потребителите очакват инфлация от 2,8 на сто след три години, спрямо 2,5 на сто при проучването през май, което остава над целта на финансовата институция.
Това може да навреди на потреблението, което беше един от стълбовете на растежа по време на възстановяването от ковид пандемията, преди войната в Украйна да засили нарушенията на веригите за доставки и да предизвика поскъпване на енергията и цяла кошница стоки.