Учени от два института на Българската академия на науките (БАН) ще са част от започващия утре ХІІ Национален събор за народно творчество в Копривщица. За това разказа пред БТА научният секретар на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН) и председател на организационния щаб от страна на института доц. д-р Вихра Баева. 
Традиционно ИЕФЕМ-БАН е един от организаторите на събитието заедно с Министерството на културата и Община Копривщица. За това издание на събора от ИЕФЕМ-БАН са сключили договор за партньорство с колегите си от Института за изследване на изкуствата при БАН.
Основна задача на учените е журирането на сцените, изготвяне на протоколите и награждаването на участниците, както и прецизното документиране на изпълненията от програмата. Екипът от двата института включва 37 участници, сред които има както утвърдени изследователи, така и млади учени и докторанти, които ще поемат щафетата от своите по-опитни колеги. Учените от Института за изследване на изкуствата при БАН, които участват са основно музиколози, хора със специализирана подготовка, които ще се включат и в журирането, и в документирането на съборните дни, разказа още Баева.
Тази година в събора има някои промени. Сцените, за разлика от предходните издания, ще са шест вместо седем. Програмата започва утре, от 9:00 ч., като сутрешните участници на шестте сцени ще са представителите на областите Монтана, Ямбол, Ловеч, Варна, Пловдив и Софийска област. 
От ИЕФЕМ-БАН констатират, че освен намаляването на сцените, има и по-малко участници. Баева напомни, че всъщност това издание е отложено заради пандемията и е трябвало да се състои преди две години - през 2020 г. Има  затруднения, има по-възрастни хора, които се страхуват да пътуват, разказа тя и отбеляза, че някои области си имат големи програми, но при други те са доста съкратени. Малко по-различно е тази година от традиционните, с които сме свикнали, споделя тя и добавя, че съборът в Копривщица винаги е бил страхотен. "Аз даже се шегувам, че е нещо като българския фолклорен Уудсток, защото има страхотен заряд", каза тя и изрази надежда отново да е успешен, въпреки всички спънки и неудобства. Защото, по думите ѝ, хората имат дух и желание да празнуват.  
В рамките на събитието ИЕФЕМ – БАН е и организатор на кръгла маса тема “ХIІ Национален събор на народното творчество Копривщица 2022: тенденции, проблеми, политики”, която ще се състои в неделя, в залата на Старото училище в Копривщица с участието на организаторите на събора и представители на областните администрации. 
Фокусът на кръглата маса е научно-приложен, разказа Баева и допълни, че идеята им е научният екип, който участва в събора, да представи наблюденията от случилото се по сцените, да се откроят тенденции, да се види какво се случва. Съборът се променя, хубаво е да се уловят тези тенденции, да ги изследваме, за да се организира следващото издание по-адекватно, обясни тя. По време на форума ще бъдат обсъдени и някои по методологични въпроси, като има ли автентичен фолклор, къде са границите, до къде трябва да се опитват организаторите да контролират това, което се случва. Идеята ни е по принцип да се запазва това, което е старинно, но и локално, и автентично, а това става все по-трудно в наши дни, обясни Баева и допълни, че трябва да обмислят отново тези въпроси и да преценят как като жури да действат в бъдеще.