Анкара критикува Гърция за това, че отхвърля избраните от турското малцинство мюфтии в Западна Тракия, съобщи "Дейли сабах", позовавайки се на изявление на турското външно министерство.
Министерството определи действията като "неприемливи" и призова Гърция да уважава международното право и да изпълнява задълженията си по Лозанския мирен договор и други споразумения, касаещи турското малцинство в Западна Тракия.
Изявлението бе направено в отговор на ново законодателство, което разрешава назначаването на мюфтии от гръцките власти - система, която турското малцинство в Западна Тракия отхвърля, като твърди, че тя пренебрегва правото на турското малцинство, произтичащо от Лозанския договор, да избира само своите мюфтии.
В гръцката област Западна Тракия (в североизточната част на страната, близо до турската граница) живее значително и отдавна установено турско мюсюлманско малцинство, което наброява около 150 000 души, посочва "Дейли сабах". Турция твърди, че малцинството, което Гърция определя като мюсюлманско, а не като турско, продължава да се сблъсква с проблеми при упражняването на своите колективни и граждански права и права в областта на образованието. Гръцките власти не позволяват да се използва думата "турски" в названията на сдруженията на малцинството, закриват турски училища и се опитват да блокират възможността турска общност да избира своите мюфтии, оплаква се Анкара.