Диалогът между държавата и транспортния бранш е възстановен. Това заяви служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след срещата си с представители на браншови организации в областта на автомобилните превози на пътници и товари.
Христо Алексиев посочи, че на срещата са обсъдени актуални въпроси и възможните решения за стабилизиране на сектора, както и възможностите за намаляване цените на горивата и подобряване на транспортната свързаност в страната. Предприемането на спешни мерки за постигане на устойчивост в сектора на автомобилните превози е една от важните стъпки за гарантиране на икономическата стабилност на страната, стана ясно от думите на транспортния министър. 
Христо Алексиев допълни още, че ще се търси и възможност за по-справедливо отчитане на ТОЛ таксите, включително и с евентуално увеличение при таксуването на транзитния трафик през България. За целта трябва да бъдат направени съответните изчисления, посочи той.
След срещата изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев потвърди, че диалогът между бранша и държавните институции е подобрен. 
През последните месеци бяхме неглижирани и хвърлени настрани, въпреки че обяснявахме, че автомобилният транспорт е генератор на инфлационни процеси, ако не бъдат решени проблемите, посочи той. Арабаджиев допълни, че от сектора ще дадат свои предложения, свързани с цените на ТОЛ системата. 
Арабаджиев обяви, че фирми от бранша са били подложени на репресии, причина за което, според него, е станало участието им в протестите на превозвачите през това лято срещу предходното управление на страна. Той допълни, че на някои от тях са издадени наказателни постановления, които те ще обжалват в съда. 
Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, също потвърди възстановения диалог и подчерта, че представителите на сектора ще участват в набелязването на мерки за справяне с кризата. 
От транспортния сектор алармираха още, че украинските камиони са изключени от обхвата на ТОЛ системата у нас, защото системата не може да различи превоза на хуманитарни стоки от другите видове превози.