Общинските съветници в Пловдив на последната си сесия от 2 август подкрепиха тригодишен план за работа на фондация „Пловдив 2019", с което дадоха възможност на общинската организация не само да продължи да подкрепя събития в страната, но и да гарантира съфинансиране на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщиха от пресцентъра на община Пловдив.
Фондация “Пловдив 2019” подготви кандидатурата на града за титлата и работи активно за реализацията на проекта “Пловдив – Европейска столица на културата 2019” и осъществяването на програми "Наследство" като част от инициативата.
С решението на съветниците градът се превръща в първия в България, който има готовност да използва натрупания капацитет и международния си имидж в областта на културата, за да стане пряк бенефициент по Плана, веднага след като бъдат обявени процедурите по кандидатстване, отбелязаха от общинската администрация.
Планът за възстановяване и устойчивост предвижда двугодишни програми за безвъзмездна помощ към българските общини, с които да насърчава процеси като децентрализация, местни политики и мрежи от международни партньорства. Според община Пловдив инструментът до голяма степен повтаря философията, която градът следваше в годините след спечелването и при изпълнението на титлата за Европейска столица на културата.
Безвъзмездната финансова помощ, която ще се управлява от Националния фонд култура към българските общини, ще възлиза на 50 процента от общата инвестиция и не повече от четири млн. лв. Прогнозата за привличането на над 10 млн. лв. в Пловдив е направена на базата на допълнителното финансиране, което ще привлекат партньорските културни организации и независими артисти.
Новите програми дават шанс на местните културни институции и оператори да получат допълнителни средства. Три от ключовите програми са свързани със създаване на ново съдържание, представяне на българско съдържание в Европейския съюз и съвременно европейско съдържание в България.
През последните две години, благодарение на средствата от наградата „Мелина Меркури", бяха инвестирани три млн. лв., с които се подкрепиха над 120 проекта и събития, посочиха от общината. Международното жури на Европейската комисия присъди на община Пловдив наградата през 2018 година за успешната подготовка на Европейска столица на културата.