Федерацията на потребителите в България (ФПБ) остро възразява срещу неоснователните уволнения, започнати от служебния кабинет, пише в декларацията на неправителствената организация, подписана от нейния председател Емил Георгиев. 
С тревога научихме, че дългогодишният председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и досегашен заместник-министър на икономиката и индустрията с ресор потребителска защита Димитър Маргаритов е бил отстранен от поста си без каквато и да е основателна причина, пише в позицията. 
Ние сме най-голямата неправителствена потребителска организация с над 30 годишна история и с множество структури в цялата страна. Изразяваме категоричното си разочарование от това решение на току-що встъпилото служебно правителство. За съжаление очакванията ни, че то ще заложи на доказани професионалисти за решаване на трудните задачи, свързани със защитата на българските потребители в условията на финансова криза и недобри перспективи за развитие през следващите месеци, няма да се оправдаят, пише в документа. 
Димитър Маргаритов бе човекът, който през последните месеци участва активно в екипа по писането на закона за колекторските фирми, решаването на проблемите с мобилните оператори, цените на горивата и хляба, забраната на райския газ, посочват от ФПБ. 
Подчертаваме, че отговорността пред българските граждани задължава президента Румен Радев да не се занимава с разчистване на сметки и политически реваншизъм и то за сметка на потребителите и техните интереси. ФПБ ще следи ежедневно състоянието на пазара, както и прилагането на приетите в началото на месец юли мерки за справяне с инфлацията и поскъпването на горивата и ще алармира българското общество за всеки потенциален пробив в защитата на потребителските права на гражданите, посочва Емил Георгиев.