Пет балистични ракети, изстреляни от Китай в рамките на започналите днес военни учения, вероятно са паднали в изключителната икономическа зона на Япония, заяви японският министър на отбраната Нобуо Киши, цитиран от Ройтерс.
Военните учения - най-големите, провеждани някога от Китай в Тайванския проток, включваха днес поразяване на цели във водите северно, южно и източно от остров Тайван. Маневрите породиха най-сериозното напрежение в района от четвърт век насам.
"За първи път китайски ракети падат в изключителната икономическа зона на Япония", заяви пред репортери Киши. "Вече изразихме категоричен протест по  нашите дипломатически канали", добави той.
Икономическата зона се простира на двеста морски мили от външните граници на японските териториални води. 0През годините неколкократно ракети на Северна Корея са падали на различни места в тази зона, включително при поредицата от изстрелвания през годината.
Китайските учения се провеждат само два дни след посещението в Тайван на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси - най-високопоставената визита на американски представител на острова от двадесет и пет години, и само часове след като днес Китай обяви, че отменя планирана среща между външния ѝ министър и колегата му от Япония, недоволен от изявление на Г-7, в което се призовава за мирно уреждане на въпросите, пораждащи напрежение между Пекин и Тайван.