Над 4,4 кг златни накити задържаха митническите служители на „Капитан Андреево“ при проверка на автобус, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници“. През последните четири дни това е трети опит за нелегално пренасяне на изделия от благородни метали през пункта, припомнят от агенцията.
Автобусът с румънска регистрация е пристигнал на „Капитан Андреево“ на 3 август. Той е пътувал от Турция към Румъния. В зоната на митнически контрол двамата шофьори и пътниците са заявили, че не внасят стоки, парични средства и ценности за деклариране. Автобусът е бил селектиран за щателна митническа проверка, при която е открит специално изграден тайник в арматурното табло. От укритието митническите служители са извадили 25 пакета с бижутерски изделия от жълт и бял метал - пръстени, обеци, гривни, медальони, синджири и колиета. Извършената експертиза от вещо лице е установила, че пакетите съдържат 4490,67 грама накити от 14-каратово злато на обща стойност 404 160 лева.
По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. Контрабандните златни изделия са задържани. Водачът на автобуса К.А., на 54 г., турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д" от Наказателния кодекс. Спрямо същия е взета мярка за неотклонение „гаранция" в размер на 5000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България", освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.
Агенция "Митници" напомня, че при пренасяне на изделия от благородни метали през граница на страната, външна на Европейския съюз, нормата за безмитен внос на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 грама, а от сребро - 300 грама.