В Република Македония започна изграждането на железопътната линя от град Куманово до Беляковце. Това е част от транспортен коридор №8, който свързва Македония и България.

Днес първа копка на трасето от 31 км бе направена от вицепремиера и министър на финансите Зоран Сатвревски. То тръгва от Клечовския мост и ще стигне до Беляковце. Македония трябва да изгради общо три отсечки. Едната е до Беляковце, втората е до Крива Паланка и третата е от Крива паланка до границата с България и граничния пункт Гюешево.

Само преди една седмица в общо писмо външните министри на двете страни Кристиан Вигенин и Никола Попоски поискаха подкрепа от Европейската комисия за изграждането на високоскоростна железопътна линия, който да свърже София и Скопие.

България и Македония остават едни от последните държави в Европа, които не са свързани с железница. Причините за това се коренят в историята на Балканите и резултатите от Балканските и Първата световна война, когато Македония попада в състава на бъдещата Югославия. По време на Втората световна война, когато Македония е присъединена към Царство България, на дневен ред се поставя въпроса за изграждането на такава ж.п. линия, но проектът замира след края й.