Kоординацията с европейските партньори в случая със задържания кокаин във Франция беше на много добро ниво. Това заяви пред БНТ главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

Наркотикът е купен от български гражданин и е бил предназначен за Испания, каза Лазаров.

Във връзка с последната акция срещу наркоразпространението в София, Лазаров подчерта, че на цялата престъпна група – организатори, доставчици и разпространители, има повдигнати обвинения.

За първи път има ясно разграничаване между политическото и професионалното ръководство в новия проектозакон за МВР. Ясно и много точно се регламентират основните и допълнителните дейности в МВР, каза главният комисар. Възстановяването на нещатните сътрудници е добра практика от миналото, като основната цел е подпомагане усилията по противодействие на битовата престъпност, особено в местата с недостиг на полицейски сили. Сигурността на гражданите няма цена, подчерта Лазаров.

Той посочи причините за присъствието на жандармерията по селата. Първият информационен поток за престъпността е чрез сигналите на граждани, вторият способ е чрез СРС, откъдето не се очакват големи резултати, предвид компрометираността на темата. Третият способ е чрез секретните сътрудници, които са наполовина по-малко спрямо 2009 г. През последната година броят им е увеличен със 100 %, но като цяло досега е бил заложен грешен модел на работа. Поради липсата на възможности да се използват тези способи, влизаме с жандармерията в селата, докато изградим стройна и цялостна система на действие, заяви главен комисар Лазаров.

Продължаваме със същото темпо да не допускаме нелегално преминаване през зелената граница. Кризата не е отминала. Работим с по-малък капацитет и постигаме нелоши резултати. Служителите на българо-турската граница показват изключителна мотивация, дух и патриотизъм, те бдят за националната сигурност, подчерта още Светлозар Лазаров.