Украйна приведе въоръжените си сили в пълна бойна готовност, обявена бе и мобилизация на резервистите, съобщава ”Ройтерс”. Привикани са всички мъже до 40-годишна възраст, които са годни за военна служба. Постоянната военна сила на Украйна е около 160 000 души, а резервът е около 1 милион души, допълва бТВ.

Заповедта за пълна бойна готовност е издадена от изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов, а министърът на отбраната започна обща мобилизация на армията.

”В този момент въоръжените сили на Украйна се привеждат в пълна бойна готовност. Бойният дух сред целия военен състав е висок”, обяви министърът на отбраната Игор Тенюх.

САЩ плаши Русия с международна изолация

В разгара на кризата президентът на САЩ Барак Обама е провел 90-минутен телефонен разговор със своя руски колега Владимир Путин, в който е призовал Кремъл да изтегли войските си от Украйна. В противен случай Русия рискува да изпадне в международна изолация и ”дълбоко въздействие” на отношенията й с Вашингтон, е предупредил Обама, цитиран от международните информационни агенции в неделя. Едновременно с това САЩ настояват и за изпращане в Украйна на международни наблюдатели на ООН и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна очаквано приключи без конкретни решения, а развитието на конфликта се прехвърли по телефонните връзки между Великите сили.

Посланието по телефона на Обама към Путин бе, че руското военно нахлуване в Украйна е явно нарушение на суверенитета и на териториалната цялост на страната. Американският президент твърди, че това е нарушение на международните закони и на задълженията на Русия по силата на Устава на ООН. Путин от своя страна твърди, че Русия има за цел да защити рускоговорящите граждани в Крим, които живеят в условия на риск за живота им.

Американският държавен секретар Джон Кери беше още по-твърд в изказванията си по повод поведението на руснаците. ”Ако Русия не вземе незабавни и конкретни мерки, за да намали напрежението, ефектът върху отношенията между САЩ и Русия и върху международното положение на Русия ще бъде голям", каза Кери.

Телефонна дипломация имаше и между Киев и Москва. Руският премиер Дмитрий Медведев е уверил украинския си колега Арсений Яценюк, че Русия още не е взела решение да вкара войски в Украйна.

”С политически диалог с нашите западни партньори, с Руската федерация и преди всичко чрез политически диалог вътре в страната ще решим всички сложни въпроси", е посочил той.  Проведен е и разговор между председателя на руската Държавна дума Сергей Наришкин и Олександър Турчинов, който е и председател на Върховната Рада. Наришкин предупредил, че Русия ще използва войска, ако бъде приложена сила срещу цивилни граждани в Крим и Източна Украйна.

Преди ден горната камара на руския парламент одобри искането на Владимир Путин да се даде разрешение за използване на армията в Украйна. Според досегашната информация около 6000 руски войници вече са в Крим. Властите в Киев на свой ред обявиха пълна бойна готовност.

На този фон Белият дом съобщи, че САЩ ще преустановят участието си в подготвителните срещи за срещата на върха на Г-8 в Сочи през юни. Подобно намерение вече обяви и Канада.

Разговорът на Обама с Путин

"Съединените щати осъждат руската военна намеса на украинска територия", е казал държавният глава на САЩ на руския си колега. В отговор Путин е привлякъл вниманието на Обама върху ”провокативните и престъпни действия” на ултранационалисти, които ”са насърчавани” от настоящите власти в Киев. Руският президент е подчертал, че Москва си запазва правото да защитава своите интереси и тези на рускоговорящите в Украйна

Руският президент е заявил, че има истински заплахи за живота и здравето на руски граждани на украинска територия и предупредил, че ако насилието се разпространи още повече в източните райони на Украйна и в Крим, то Русия си запазва правото да защити интересите си и тези на говорещите руски език там хора.

Владимир Путин е провел още разговори с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и с френския президент Франсоа Оланд. Оланд го е призовал да потърси заедно с международната общност решение за излизане от украинската криза.

Интервенцията е незаконна

По време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН (Кремъл има право на вето върху решенията на съвета) американският посланик в ООН Саманта Пауър заяви, че е време Русия да прекрати интервенцията си в Украйна. ”Интервенцията няма законова основа, тя всъщност нарушава задължението на Русия да защитава териториалната цялост и независимостта на Украйна", каза тя  и предложи в Украйна незабавно да бъдат изпратени международни наблюдатели, включително от ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън настоя Русия да се въздържи от разполагането на военни части в Украйна и да спазва международното право. ”Осъждам решението на Русия за използването на въоръжени сили в Украйна. Това е своеволна ескалация на напрежението", заявява тя. Аштън свиква извънредната среща на външните министри на ЕС на 3 март, след което ще разговаря с руския външен министър Сергей Лавров и ще посети Киев.

Украйна вече няма власт над Крим

Управлението върху всички силови структури на територията на Крим е в ръцете на местните власти, съобщи в неделя първият вицепремиер на Крим Рустам Темиргалиев, цитиран от агенция Интерфакс. Той допълни, че част от въоръжените сили на Украйна на територията на полуострова са блокирани, други са разоръжени, а трети са преминали на страната на местното население.

Преди ден Украйна обяви, че вече е в състояние на пълна бойна готовност, заради агресивното поведение на Русия. ”В момента всички подразделения на противовъздушната отбрана на Украйна, разквартировани в Крим, също преминават на страната на гражданите”, каза още Темиргалиев.

Призиви за преговори

В неделя лидерът на украинската партия УДАР Виталий Кличко призова за полагане на усилия и всичко необходимо, за да приключи конфликтната ситуация в Крим без кръвопролития. Той настоя за провеждане на преговори с Русия.

”Ние сме длъжни да решим този въпрос не с помощта на силата или оръжието, а да го решим по пътя на диалога. Ще бъде създадена специална комисия за провеждането на консултации с Русия. Аз съм готов да участвам в преговори, за да се урегулира конфликтът и да не се пролива кръв. Също така искам да се обърна към жителите на Крим и Изтока. Никой никога не си е поставял за цел да ограничава вашите права. Това, което се случва сега, е изкуствено създадена ситуация”, каза Кличко.

Междувременно трима от бившите президенти на Украйна - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко, излязоха с общо декларация по повод кризата, с която призоваха за разтрогване на Харковските споразумения, позволяващи базиране на руския Черноморски флот в Крим.

”За пръв път украинският народ се е сблъскал с криза, която застрашава суверенитета, единството и държавността на нашата страна. Украйна, която излиза от тежък политическа криза, е изправена на ръба на конфликт, носещ белезите на военна интервенция”, се казва в изявлението им.

Сблъсъци в Харков

В събота обстановката в Крим бе сравнително спокойна. На летището в столица на автономията Симферопол кацна първият пътнически самолет от Киев, отворено е и въздушното пространство над града, което бе затворено от петък сутринта.

Депутатите от градския съвет на Севастопол гласуваха да не се подчиняват на решението на новите власти в Украйна. Те обявиха подкрепата си за провеждане на референдум в Крим за разширяване на автономния му статут. Кримското правителство реши да изтегли референдума от 25 май за края на месец февруари.

В същото време имаше сблъсъци в източните и южните части на Украйна, където също има доминиращо руско население. Множество ранени имаше в Харков. Рускоговорящите започват да настояват за референдум и в Донецк, където е съсредоточена украинската индустрия. Там участниците в проруски митинг не успяха да завземат с щурм сградата на местната администрация, но смениха украинския флаг с руски. Украинският флаг бе свален и от администрацията на град Одеса.