Известната трилогия Матрицата (Matrix) ще има продължение, според слухове от филмовата индустрия. Нещо повече, новата трилогия се пише и ще се продуцира вероятно  от оригиналните автори – братя Уашовски.
Според източници на Latino-review.com, работите по продължението на научно-фантастичната трилогия вече са в ход. Твърди се, че Warner Bros отчаяно търси солидно заглавие, за да отговори на убийствената конкуренция от филми като Междузвездни войни и Аватар, чиито продължения се очакват през 2017 г.

Но дали изборът на Матрицата е правилният ход? Извън трилогията, братя Уашовски досега не са направили друг касов хит. Както и да е, те вече пишат следващата Матрица и дори са дали предварителни материали за разглеждане в студиото, като не е изключено в края на краищата да станат и продуценти на филма.
Слуховете твърдят, че сценарият на следващия филм е посветен на раждането на Матрицата. Това може да се хареса на кинолюбителите, които се стекоха да видят първата част от трилогията, но не останаха толкова впечатлени от следващите две части. Подобен подход приложиха и авторите на Междузвездни войни.