Над 200 души от Средна кула и Долапите излязоха на гражданско неподчинение, тъй като екоминистерството спря проекта за изграждане на канализация в двата квартала. Те го чакат вече 40 години и търпението им вече е на изчерпване.

Причината за протеста е писмо от Министерството на околната среда и водите, което е пристигнало вчера в общината. С него те информират местната власт, че няма възможност да се заделят средства за реализация на проекта, спечелен от Общината, на стойност 30 млн.лв. В същото време хората се оплакват, че в дворовете им вече няма място за нови септични ями, а старите изкопи са подкопали основите на къщите. Стените се напукват и разцепват, а застрахователите не желаят да застраховат проблемните имоти. Затова накрая днешното събрание на стадиона в Долапите прерасна спонтанно в протест, макар и без да има разрешение.

"Гражданите са изнервени до максимална степен, тъй като не е нормално в домовете им просто вече няма място за септични ями и това създава също опасности за самите постройки, лятото там има условия и за епидемии. Разбирам тяхната болка и огорчение, защото ние в продължение на месеци, на година, имахме уверението на предишното правителство и на това че този проект ще се случи", заяви кметът на Русе Пламен Стоилов.

Той обясни още, че има избран изпълнител и фирма за осъществяване на строителен надзор. Налице е и график за изпълнение, който може да се спази при отпускане на пари и да приключи до края на 2014г.

Кметът заедно с областния управител и местните депутати ще продължат да настояват за финансиране на проекта. Жителите на Средна кула и Долапите започнаха подписка до МОСВ с надеждата, че няма да им се наложи да излязат на протест и в София.