Колко са държавните служители - много или недостатъчно, кои категории обхваща понятието "държавна администрация" и какъв е техният административен капацитет, за да могат да предоставят добро управление - това са въпроси, на които отговаря новото изследване на нивото на Индекса на административния капацитет (ИАК) за изминалата 2021 г., проведено в сътрудничество с Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Стопанската академия "Д. А. Ценов" и с Института по публична администрация. Това съобщи пресцентърът на УНСС.
На официално събитие в парк-хотел "Витоша" на 22 юли от 11:00 часа ще бъдат представени резултатите от националното проучване на административния капацитет на държавната администрация в 24 области и на всички управленски нива. От аналитичния доклад ще се разбере в кои области през 2021 г. държавната администрация има напредък и къде - изоставане, кои администрации имат добър капацитет и кои изостават, какво е нивото на интегралния показател за капацитет - за Индекса на административен капацитет на държавната администрация и дали неговите стойности се увеличават или намаляват.
Изминалата 2021 г. беше белязана от бурни обществено-политически събития, през по-голямата част от годината управляваше служебно правителство, дълго време не работеше и Народното събрание. Това, без съмнение, се отрази на работата на държавната администрация, както имаше и редица други външни предизвикателства, като задълбочаващата се пандемия от КОВИД-19. Лекото повишаване на ИАК през 2021 г., който през 2019 г. беше спаднал с два пункта, а през 2020 г. си възвърна позициите от 2018 г., може да се обясни с известно мобилизиране на централната администрация, управлявана от правителство, съставено по-скоро на експертен принцип, отколкото на политически, както и с натрупания опит в борбата с пандемията. Високи са оценките на такива области, като на осигурения достъп до обществена информация, защитата на личните данни, разработването на стратегии, планове и програми. Има други области, в които се регистрира изоставане, като борбата с климатичните промени, устойчивото развитие, системите за самооценка на администрацията.
Конкретните оценки по области и администрации, както и нивото на ИАК ще бъдат съобщени на официалното представяне на резултатите от националното проучване. Ръководител на експертния екип е проф. Борислав Борисов.