Четири проекта ще бъдат реализирани в община Сандански по програма за финансиране на проекти за теренни археологически проучвания и теренна консервация за 2022 г., съобщиха от общинския пресцентър. 
Археологическият музей в Сандански ще участва като партньор на Национален археологически институт с музей при БАН по три проекта, сред които теренни археологически издирвания в землищата на селата Поленица и Ласкарево; недеструктивни проучвания на укрепен обект „Св. Спас“ в землището на Ласкарево и проучвания на църквата „Св. Богородица“ – енорийски храм на историческия квартал „Армения“. 
От Община Сандански посочват, че археологическият музей в града е одобрен самостоятелно за финансиране за недеструктивни проучвания на Антична вила при санданското село Плоски. Общината осигурява съфинансиране и за археологическото проучване на църква „Света Богородица“ в Мелник. 
Четирите проекта са част от дългосрочната програма за развитие на археологическите обекти и научни разработки в областта на историята и археологията в региона, съобщават от общинския пресцентър.