Българските ученици, постигнали исторически успех и спечелили медали от международните олимпиади по различни предмети през последните дни, почти всички са от математически и от природо-математически гимназии. Това каза в интервю за БТА доц. д-р Първан Първанов - декан на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски", който е и член на Управителния съвет на Съюза на математиците в България.
Българските ученически отбори, за които БТА информира на 18 и 19 юли, спечелиха златни, сребърни и бронзови медали, и призови класирания от международните олимпиади по математика, физика, химия, биология и география.
"Резултатите на българските ученици, които постигнаха големи и исторически успехи в последните дни по различни учебни предмети, са извадка за един елит на нацията, който не е повече от 1 процент. Това са около 1 процент ученици и това е елит, като например за математиката, все по-малко остават децата, занимаващи се активно със състезателна математика, която е "олимпийска". За тези ученици, на тяхната възраст, това е най-висшата форма на изява, това е науката, в която да се докажат, участвайки в международни олимпиади по математика", коментира доц. Първанов.
Повечето от учениците с успехи от международните олимпиади учат от пети клас в математически и в природо-математически гимназии
С добри ученици, участващи в международни олимпиади, се работи в Софийската математическа гимназия и в математическите гимназии във Варна и в Бургас. Преди години е имало активни школи за олимпийци в Казанлък и Ямбол, които са "бълвали" по десетина кандидати за националния ученически отбор. Добро е сега нивото на математическите гимназии също в Благоевград, Стара Загора, Варна, като разликата между завършилите математически гимназии и други училища е голяма, и тя се вижда, когато са приети да учат във ФМИ на СУ, отбеляза деканът.
Повечето от учениците с успехи от международните олимпиади учат от пети клас в математически и в природо-математически гимназии, но има и деца, които от тези училища избират след седми клас езиковите гимназии, каза доц. Първан Първанов.
Факултетът по математика и информатика на Софийския университет организира обучения за учениците от природо-математическите гимназии в страната
Нашият факултет - ФМИ на СУ, всяка година организира за учениците от природо-математическите гимназии в страната обучения, като някои от тях са и в електронна форма заради пандемията през последните години. Когато зрелостниците кандидатстват във ФМИ, предлагаме безплатни опреснителни курсове по тематика, която тях ги интересува. Наши преподаватели се занимават с тези ученици, които ще кандидатстват в СУ. Най-често организираме тези курсове за учениците от 12-и клас, защото не навсякъде в страната може да имат подходящите учители, които да им помогнат. Стандартният подход е да правим програма от 30 часа, но например за НПМГ и за МГ в Благоевград сме правили за много повече часове. Това е за пет или за десет теми, които учениците са избрали, че са подходящи по тематика, по която имат проблем, за да им бъдем от полза, обясни деканът на Факултета по математика и информатика на СУ.
На въпрос на какво се дължат тези високи успехи на международните олимпиади, а в същото време през тази година резултатите от националното външно оценяване по математика в седми клас бяха по-ниски, доц. Първанов каза, че вероятно причината е, че тези ученици още от пети клас са учили онлайн заради пандемията. "При всички случаи деца, които три години са били в онлайн обучение, са усвоили не повече от 30 процента от изисквания материал", заяви доц. Първан Първанов.
За първи път през тази година имаше държавни зрелостни изпити и по профилираните предмети - математика, информатика и информационни технологии
През тази година ФМИ на СУ съдейства на Министерството на образованието и науката (МОН) за подготовката на държавните зрелостни изпити по профилираните предмети, които се организираха за първи път по Закона за предучилищното и училищното образование. Това се отнасяше за матурите по математика, по информатика и по информационни технологии, каза доц. Първанов.
"Имаме 250 от 650 кандидат-студенти, които са приети във ФМИ с резултатите от матурите и това означава, че те са изкарали по-високи резултати от тези, които биха могли да изкарат на изпита при нас. За първи път имаме 100 кандидат-студенти, приети с матура по информатика, защото най-големият наплив в нашия факултет е за специалностите, свързани с информационните технологии, които ги приемахме с изпит по математика. Това не беше много добре, защото даден кандидат-студент можеше да има заложби по математика, но някой му повлиява, че може да се получават големи заплати с ИТ специалностите и с информатиката, а то се оказва, че този млад човек не е за тази специалност. В същото време имаме кандидат-студенти, които имат интерес към информатиката, но не са толкова добри математици и им е трудно на изпита, а с матурата нещата се подобриха", коментира деканът на Факултета по математика и информатика на Софийския университет.
През тази година имаше държавни зрелостни изпити по математика, по информатика, по информационни технологии, като по математика имаше матура по профилирана и по общообразователна подготовка, обясни доц. Първанов.
За прегледа на учебните програми и на учебниците
На въпрос, че математиката е най-трудният учебен предмет в училище и трябва ли да се променят учебните програми и учебниците, доц. Първан Първанов отговори, че най-голямата грешка би била, ако се реши да се променят учебните програми и те да станат по-лесни. Трябва в общообразователната част да има повече часове по математика, в противен случай учениците ще станат функционално неграмотни, когато завършват 12-и клас. Сред тях ще се очаква да завършват в бъдеще филолози, историци, хуманитаристи, но икономистите и инженерите няма да могат да се справят с това, което се изисква във висшето образование. Опасно ще е, ако се намали материалът или програмите се съкратят. Според мен, разумният вариант, когато се правят някакви реформи, е да се види след четири-пет или седем години как функционира определената програма и след това да се правят промени, отбеляза деканът на ФМИ на СУ.
В страната липсват учители по математика, физика, химия
Учители по информационни технологии все още има, но програмирането е сложно и трудно се намират преподаватели за него, каза доц. Първан Първанов. На въпрос как ще дойдат специалисти за преподаватели по програмиране в училище, след като в компютърните фирми ще им плащат много повече, той коментира, че "ако е кадърен програмист, ще получава десет пъти по-голяма заплата в ИТ сектора от учителската заплата".
Има много сериозен проблем, свързан с това, че учителите и преподавателите по математика, дори и във ФМИ на СУ, родени от 1959 до 1961 г., са между 40 и 50 процента от заетите. Това означава, че след пет години те ще се пенсионират и ще има много голям недостиг на преподаватели по математика. Искаме във ФМИ, с помощта на МОН, да обучим специалисти, които да са за учители по профилираната подготовка, като да започнем от тази година с такива магистърски програми, каза доц. Първанов.
Според него занапред най-вероятно ще има недостиг на учители по природните науки и по математиката.
 
Факултетът по математика и информатика на СУ откри новата бакалавърска програма "Анализ на данни"
През тази година Факултетът по математика и информатика на Софийския университет откри новата бакалавърска програма "Анализ на данни". Такава програма има в Нидерландия и Германия, съобщи деканът.
Доц. Първан Първанов описа какво ще е приложението на тази нова програма. Например, в световен мащаб се събират всички данни за пандемията от КОВИД-19 - за диагностика, лечение, симптоми и за други дейности, и въз основа на това, като се направи анализ, да се вземат решения. Ще се обработват огромни бази от данни, ще има много математика, много програмиране и много статистика. Затова приемаме по новата специалност "Анализ на данни" 45 първокурсници, съобщи деканът на ФМИ на СУ.