Първата у нас ескейп стая на колела включи Плевен в националната си обиколка.  Тя се намира на площад "Възраждане" и привлича търсачите на приключения в града.
Освен че е мобилна, различното при стаята на загадките "Codexodus" е тематичното й оформление, което е с библейски сюжет. Участието е напълно безплатно, като е необходимо само предварително записване на интернет страницата на играта. 
Ескейп стаята е подходяща за отбори до четирима души. Обичайното време за пълното разкриване на мистериите и успешно излизане е около 80 минути. Вече е имало отбор, който се е справил само за 36 минути. 
"Въпроси, на които да се отговаря, няма, по-скоро са включени логически предизвикателства и задачи. Не трябват никакви познания по история, по-скоро човек трябва да има познания, свързани с Библията и най-вече да разсъждава логически“, каза за БТА Александър Сираков, оператор на ескейп стаята и помощник, когато е нужно, на отборите в разкриването на загадките.
Преди Плевен, "Codexodus" е гостувала в Пловдив и Русе за по три седмици. "Навсякъде интересът е много голям", подчерта Сираков. Всички часове до края на месеца в Плевен са запълнени. Има възможност стаята да остане и до 18 август.
Ескейп стаята е разположена до шатрата на пътуващата изложба, посветена на 150 години от Славейковия превод на Библията. Както БТА съобщи, експозицията ще остане в града до 22 юли, петък. В нея са представени исторически пана, които показват ролята на Библията в книжовния и духовния живот на българите през вековете на ранното Средновековие и се стигне до Възраждането като специално място е отделено на Славейковия превод. 
Посетителите могат да проверят своите знания по религия чрез интерактивна дъска-викторина, както и да се запознаят с някои библейски учения и посланията в тях. 
Входът и за изложбата е свободен.