Трийсет години от възстановяването на манастира „Св. пророк Илия“ празнуват жители и гости на Горна Брезница. Днешният храмов празник започва с богослужение и света литургия, а от 11:30 часа ще бъде отслужен водосвет и ще бъде благословена празничната трапеза, разказа за БТА отец Георги Танчев. 
Манастирът е възстановен през 1992 г. по инициатива и с дарителството на Григор Митрев, който е от кресненското село, но от години живее в столицата, каза кметът на Горна Брезница Стоян Йоргов. Сред местните хора е запазен спомен, че мястото е свято и на него е имало девически манастир. През 50-те и 60-те години на двадесети век жителите на Горна Брезница са се събирали на мястото, на което е била запазена само една стара чешма и по нищо не е личало, че в миналото е имало постройки. В началото на работата по сегашната сграда се откриват следите от старите манастирски сгради, както и запазени глинени съдове, посочи кметът на селото. 
Работата по святото място продължава и до днес, като преди дни е завършена настилката на манастирската черква, каза още Йоргов. На днешния празник – Илинден, в двора на храма ще бъде раздаден курбан за здраве и се очаква в манастира да се съберат множество хора. 
И в делнични дни манастирът привлича много миряни, има добро обозначение към него на главния път Е-79, а местното население, което е изключително благочестиво и вярващо, се събира край святото място на всеки празник, разказа пред репортер на БТА отец Георги Танчев. Край манастира е изграден и детски кът с люлки и местните деца често се качват с колела, за да запалят свещичка и да поиграят, допълни свещеникът. 
Манастирът представлява композиция от голяма църква в чест на св. Георги, малък параклис на св. пророк Илия и жилищна сграда, пригодена за живеене на монаси. Мащабно е и като дело, и като труд, посочи отец Георги.
Във възстановяването на храма се включва цялото население на Горна Брезница, но и то, и облагородяването на района е дело основно на ктитора Григор Митрев, посочи свещеникът.
Сега цивилен човек обгрижва манастира, но има „крещяща нужда от духовно лице, което горе да живее, горе да служи и да посреща богомолния народ“, допълни отец Георги.