Суданските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, след като стотици членове на народа хауса излязоха на протест в центъра на столицата Хартум, дни след като при племенни сблъсъци в южния щат Син Нил загинаха десетки, съобщи Ройтерс.
Здравното министерство съобщи снощи, че при сблъсъците между членове на етносите хауса и фунджи са загинали най-малко 79 души и са били ранени над 200. Конфликтът започна миналата седмица, като се дължи на спор за земи.
"Това не са просто протести, това, което искаме, е да стигнем до президентския дворец и да поискаме несправедливостта към хауса да спре", заяви Харун, 22-годишен участник в протеста.
Други участници носеха плакати и скандираха лозунги, призоваващи за край на подтисничеството над народа хауса.
За да им попречат, властите разположиха полицаи, резервисти, военни и цивилни полицаи по централна улица.
По-рано тази седмица в два града в щата Син Нил, както и в източния град Касала, беше наложен полицейски час. Тази мярка беше предприета след протести, довели до изгарянето на правителствени сгради. Напрежението обхвана и други градове, много хора напускат щата, за да избегнат сблъсъците.
До конфликта се стигна, след като фунджите, които отдавна живеят в щата, обвиниха хауса, че се опитват да си присвоят част от техните земи.
Инцидентно насилие имаше и в източните крайбрежни райони и в Западен Дарфур, въпреки националното мирно споразумение, подписано в Джуба през 2020 година.