КЗД е наложила глоба в размер на 700 лв. на началника на отдел "Информационно и комуникационно обслужване" към администрацията на президента.

Това пише в решение на КЗД от 8 юли 2013 г. Преписката тогава е била разгледана от Първи специализиран постоянен заседателен състав с председател Лало Каменов. За глобата стана ясно днес на семинар на КЗД.

Причината за налагането на санкцията е, че КЗД е установила, че на чл. 65, т. 1 от Закона за защита от дискриминация, началникът на отдел "Информационно и комуникационно обслужване" в Дирекция "Финансово, стопанско и информационно обслужване" към Администрацията на президента на България, е извършил тормоз по признак "етническа принадлежност", като е озаглавил електронния файл, съдържащ Националната стратегия на Република България за интеграция на ромите (2012-2020), с буквите "13NationalStrategyIntegrateMangali" и го е качил в този му вид на официалната интернет страница на президента на България, което представлява дискриминация по смисъла на чл. 5 от Закона за защита от дискриминация.

Последната информация за този скандал беше от 19 март 2013 г., когато скандалът с именуването на стратегията за интеграция на ромите от страна на Администрацията на президента е приключил само със забележка за съответния служител, качил файла на интернет страницата на институцията. Тогава първи състав на КЗД е разгледал случая. По време на заседанието на комисията през март 2013 г. стана ясно, че на Борис Костов, началник на отдел в дирекция "Финансово, стопанско и информационно обслужване" в Администрацията на Президента Росен Плевнелиев е потърсена дисциплинарна отговорност за това, че е качил на интернет страницата на държавния глава файла със стратегията, именувайки я по скандален начин.

В средата на юли 2012 година президентската институция интегрира "мангали". Скандалното заглавие на Националната стратегия за интеграция на ромите тогава буквално взриви социалните мрежи с дискриминационното определение.

Документът на Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 – 2020), публикуван в сайта на президентството под заглавие "13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf", бе свален светкавично, след като обиколи мрежата и разгневи интернет потребителите. Линкове към файла с обидното название в заглавие заляха социалните мрежи, а документът бързо бе свален от сайта.

Фалът от страна на най-висшата държавна институция безспорно бе скандален и определенията като "гаф" и "грешка" не подлежат на коментар. След като расисткото заглавие на официалния документ буквално заля виртуалните канали и от президентската институция скриха грешката си, последва опровержение. В него от президентството заявиха тогава, че начинът, по който е публикуван документът, е изключително неприятен. "Разпоредена е проверка за причините, довели до некоректната подмяна на името на документа и ще бъдат наложени наказания на виновните лица", заявиха тогава от прессекретариата на държавния глава.