„В разгара на постоянните кризи, чрез саможертва, усилия, себеотрицание и всички ние, зависими от жертвите на гръцкия народ, изграждаме най-силната Гърция, която някога сме виждали“, отбеляза външният министър Никос Дендиас във въздушната база Суда във вторник, в изявление в края на двустранните гръцко-американски съвместни учения „Гневът на Посейдон 22“ („Poseidon's Rage 22“). Това предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
„Трябва да кажа, че за мен е изключителна чест да бъда тук днес, тъй като учението „Гневът на Посейдон 22“ е към своя край. Гръцки и американски пилоти тренираха заедно над Егейско море и Източното Средиземноморие в широк спектър от сценарии и широк спектър от мисии, но само с една цел: запазване на мира, стабилността и демокрацията“, каза Дендиас.
Той посочи, че това учение се провежда за втора поредна година и че през последните години Гърция и САЩ са надградили значително сътрудничеството си в отбраната, включително с два протокола.
„Ние добавихме към нашето първоначално споразумение нови военни обекти в континентална Гърция. И трябва да кажа, че руското нашествие в Украйна доказа, че бяхме прави в нашето стратегическо предвиждане. Пристанището на Александруполис се превърна в основен входен пункт за разполагането на американските сили , но и важен енергиен център.
„Гърция и САЩ отново застанаха рамо до рамо, за да защитят нашите основни ценности въпреки безпрецедентната атака, на която бяха подложени нашите ценности от руското нашествие в Украйна“, добави той.
Както САЩ, така и Гърция са изпратили хуманитарна и военна помощ на Украйна и двете са наложили тежки санкции на Русия, както и всичките им съюзници с едно забележително изключение, посочи той.
„Основната истина е, че нашият исторически турбулентен регион не може да си позволи повече провокативни, агресивни и ревизионистки действия и поведение. Трябва да работим заедно, за да запазим мира, сигурността и стабилността в Източното Средиземноморие и отвъд.
„Гърция се движи по този път през последните години. И в този дух подписахме споразуменията за делимитация на морските зони с Италия и Египет. Договорихме се с Албания да отнесе въпроса до Международния съд в Хага. Създадохме Източносредиземноморския газов форум. Подписахме споразумения с Франция и ОАЕ. Разработихме множество многостранни форми на сътрудничество с нашите регионални партньори, с които си имаме доверие. И трябва да кажа, включително сътрудничеството 3+1 с Израел и Кипър - тъй като Израел и Кипър са „3“, плюс „1“ - САЩ. И ако ми позволите да изразя надеждата, че това ще стане „4“ най-скоро“, каза Дендиас.
Министърът изрази задоволството на Гърция, че разполага със самолети F35 „Светкавици” за първи път, като посочи, че това е първото бойно обучение на F35 в Европа, както и първото разполагане на цяла ескадрила в друга база.
Той също така изрази надежда, че скоро ще има съвместно учение на американски и гръцки F35, като гръцките F16 и изтребителите Рафал ще присъстват в чест на събитието.
Междувременно в по-ранно изявление пред репортери Дендиас отбеляза, че ключовото послание от посещението му в Суда и при 115-о бойно крило е, че „САЩ и Република Гърция застават заедно срещу ревизионизма, срещу всичко, което заплашва националния суверенитет и териториалната цялост на държави."
Говорейки на изложение на F-35, той каза, че двете страни са застанали заедно в името на защитата на международното право, основаващо се на тези отлични машини и отличния човешки персонал на  военновъздушните им сили.
„Това, което се случва, е учение, което подчертава желанието ни да защитим ценностите на демокрацията, стабилността, сигурността и териториалната цялост“, каза министърът.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)