Независимите синдикати ще бъдат забранени в Беларус, съобщиха днес съдебните власти в Минск. Като мотив за това решение те посочиха екстремистки дейности на лидери и членове на някои профсъюзи, предаде ДПА.
Независимите профсъюзи са допринесли за ескалацията на безредиците, каза държавната прокуратура, като се позова на решение на Върховния съд на страната.
Изявлението бе публикувано почти две години след масовите протести срещу управлението на Александър Лукашенко, който е начело на източноевропейската държава от 1994 г.
Лукашенко се обяви за победител в оспорваните президентски избори на 9 август 2020 г. Това доведе до масови протести, които бяха потушени със сила от силите за сигурност.  Няколко души загинаха, стотици бяха ранени, хиляди бяха изпратени в затвора.
Критици на властта в самата страна и международни наблюдатели казаха, че по време на изборите е имало крещящи измами, накарали Европейския съюз и САЩ да обявят, че повече няма да смятат Лукашенко за легитимен президент.
Властите обвиниха независимите синдикати в частична отговорност за създалите се безредици, след като профсъюзите призоваха за стачки в държавните компании.
Забраните, издадени днес, ще важат за профсъюзите на металоработниците, миньорите, химическия сектор, строителството, както и за синдикалната конфедерация "Беларуски конгрес на демократичните синдикати".
Главният прокурор на Беларус каза също така, че се водят наказателни производства срещу синдикалисти за участието им в „деструктивни действия“.
Синдикатите са също така обвинени в приемане на чужда помощ в техните дейности срещу държавата.
Беларуските власти по-рано забраниха редица хуманитарни и неправителствени организации, обвинявайки ги, че стоят зад масовите протести в страната.