Котките, които са претърпели изгаряния и са вдишали дим от горски пожари, са изложени на риск да образуват смъртоносни кръвни съсиреци, сочи изследване на учени от Калифорнийския университет, цитирано от електронното издание Юрикалърт.
В него са взели участие животни, пострадали при огнената стихия, разразила се в Калифорния през 2018 г. 
Проучването е продължение на предишно, което показа, че при котките, пострадали при горски пожари, има висока честота на сърдечни проблеми.
"Преди да получим данните... не осъзнавахме, че засегнатите животни са склонни към образуване на кръвни съсиреци, което може да доведе до внезапна смърт", обяснява Роналд Ли, който е съавтор на проучването. Той е специалист по оказване на спешна помощ на котки във ветеринарната клиника към Калифорнийския университет. 
Според него заключенията от изследването ще променят стандартите за грижи за спасени от горски пожари домашни любимци. 
Експертите са установили, че пострадалите животни имат доста повишени нива на тромбоцити в сравнение със здрави котки и дори с такива, страдащи от сърдечно заболяване.
Учените от Калифорнийския университет са на мнение, че има индикации за пряка връзка между получените поражения в резултат на горски пожар, нивата на тромбоцитите и образуването на съсиреци.
Огнената стихия представлява голям риск и за хората. Посещенията в спешните отделения се увеличават заради инфаркти и инсулти. 
Специалистите смятат, че е възможно проучването да помогне при изследването на въздействието на огнената стихия и върху сърдечно-съдовата система на хората.
Резултатите са публикувани в изданието "Фронтиърс ин ветеринари сайънс".