Турция се надява, че САЩ няма да бъдат въвлечени в "играта", разигравана от някои американски конгресмени срещу евентуалната продажба на самолети F-16, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, след като Камарата на представителите одобри законопроект, създаващ нови предизвикателства пред покупката.
Турция иска да купи от САЩ 40 самолета F-16 и комплекти за модернизиране на наличните изтребители - сделка, оценявана на около 6 млрд. долара. Президентът Джо Байдън заяви, че подкрепя продажбата, а турският лидер Реджеп Тайип Ердоган изрази очакване, че тя ще се осъществи след разговорите с Байдън.
Миналата седмица Камарата на представителите одобри закон, който забранява на Съединените щати да продадат или прехвърлят самолетите на Турция, освен ако администрацията не удостовери, че това е от съществено значение за националната сигурност на САЩ и не включи описание на предприети конкретни стъпки, които да гарантират, че самолетите няма да бъдат използвани за многократни неразрешени прелитания над Гърция.
Хулуси Акар заяви, че преговорите за продажбата продължават и Турция следи изкъсо процеса, като добави, че представителите на САЩ осъзнават значението на членката на НАТО Турция като съюзник в борбата с тероризма и миграцията.
"При това положение как си обяснявате такова нещо? Даден депутат, дадена група излиза и обърква нещата чрез определени манипулации и дезинформация", каза Акар, като добави: "Очакваме САЩ да не попадат в тази игра".
Министърът отхвърли поставянето на каквито и да било условия при евентуалната продажба на изтребителите.
"Не бива да има условности от типа "ще ти дам това, но ти няма да правиш онова", посочи той. "Нашето желание е здравият разум да надделее и да изникнат разумни и логични решения".