През изминалите 143 години поколения български дипломати оставиха светъл пример за родолюбие, достойнство и честност, за безкомпромисна принципност в отстояването на националните идеали и ценности, въпреки политическите и исторически превратности. Изградената върху тези здрави основи традиция в българската дипломация е по-нужна от всякога именно в настоящия момент на сериозни предизвикателства. Това заявява президентът Румен Радев в поздравителен адрес по случай Деня на българската дипломатическа служба - 19 юли, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Дипломацията е призвание и кауза, заявява държавният глава в поздравлението си към ръководството и служителите на Министерството на външните работи, дипломатическите мисии зад граница, Дипломатическия институт и Държавния културен институт към министъра на външните работи, и към всички настоящи и бивши дипломати. Румен Радев изразява увереност, че водена на първо място от националния интерес и защитата на правата и интересите на българските граждани и българските общности по света, дипломатическата ни служба ще отговори на високите очаквания и ще даде своя съществен принос за това страната ни да устои на рисковете и заплахите като активен член на ЕС, надежден съюзник в Алианса и добър съсед с отговорност за региона.
Президентът отбелязва, че с назначаването от княз Александър I Батенберг на 19 юли преди 143 години на първите български дипломатически представители в чужбина, се полагат основите на съвременната дипломатическа служба, а денят е неизменно свързан с признанието за нейната значимост и роля. Румен Радев изтъква професионализма, всеотдайността и устремеността на дипломатите ни и изказва благодарност за усърдието и усилията им, които стоят зад всички постигнати успехи.