Албания започна днес преговорите за присъединяване към ЕС. Страната подаде заявка за членство през 2014 г. и получи одобрение от Европейската комисия четири години по-късно.
Трудно е да повярвам, че това се случва, заяви в своето слово албанският премиер Еди Рама. От известно време не вярвахме, че това изобщо ще се случи, добави той. Щастлив съм, не съм вярвал, че в тази сграда ще изпитам щастие, посочи Рама, който говори пред Съвета на ЕС в сграда "Европа" в Брюксел, известна с продължителните и напрегнати заседания на Европейския съвет.
В Албания спорим за всичко, но в едно сме убедени - че ЕС е без алтернатива, той е мечта, предизвикателство, мисия и съдба, обобщи Рама. За първи път правим свободен избор към кой съюз да принадлежим. Това е само краят на началото, посочи той. Рама отбеляза, че за първи път в историята на неговата страна за правосъдието няма недосегаеми и отчете, че Тирана прилага изцяло външната политика на ЕС.
Стратегическото търпение се отплати, заяви еврокомисарят по съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей. Той определи днешния ден като заслужено признание за постигнатия напредък. ЕК е готова за незабавна оценка на албанското законодателство и започва още днес. Целта ни е Албания бъде готова напълно за присъединяване и това трябва да се случи скоро, допълни еврокомисарят.
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел определи началото на преговорите с Тирана като голямо постижение след многогодишна работа. Той добави, че Албания дава пример за добросъседски отношения.
Чешкият външен министър Ян Липавски като представител на преходното председателство на Съвета на ЕС обяви преговорите за открити.