От 9 до 18 юли в град Ереван, Армения, присъствено се проведе Тридесет и третата Международна олимпиада по биология (IBO 2022). Предишните две години заради пандемията от COVID-19 състезанието протичаше онлайн. България е една от шестте страни-основателки на олимпиадата през 1989 г. Тази година олимпийците ни по биология постигнаха изключителен успех, след като и четиримата ни национални състезатели спечелиха медали в оспорваната надпревара сред над 250-те представители на 62 страни от целия свят, съобщи пресцентърът на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Националният ни отбор по биология, който участва на IBO 2022, бе съставен от класиралите се ученици на първите четири места на Националната олимпиада по биология и здравно образование. Златен медал и историческото второ място в класацията завоюва единадесетокласникът от Софийската математическа гимназия (СМГ) Петър Жотев, Борислав Стоянов от 125-то Средно училище "Проф. Боян Пенев" спечели сребърен медал, а Любослав Стефанов от Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ) и Яна Атанасова от Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) завоюваха бронзови медали.

Ръководители на отбора са проф. Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет, доц. Снежана Томова от Биологическия факултет на Алма матер и д-р Радослав Александров от Института по молекулярна биология при БАН.
Състезанието е индивидуално и се проведе в два етапа - на 13 и 14 юли, в рамките на които участниците имаха четири практически задачи в областта на биоинформатиката, зоологията, ботаниката и биохимията, и решаваха 400 теоретични задачи. Традиционно страната ни се представя достойно, като досега нашите състезатели са спечелили 8 златни, 15 сребърни и 52 бронзови медала.
Подготовката и участието на отборите ни в международните олимпиади по природни науки се извършва благодарение на подкрепата на Министерството на образованието и науката, на фондацията "Америка за България" и на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, отбелязват от СУ.