"БСП за България" и "Продължаваме Промяната" (ПП) препотвърдиха изработената вече програма, името на премиера ще стане ясно, ако се осигури мнозинство за политиките в нея. Това заявиха след края на консултациите днес в парламента и от двете политически сили.
Разговаряхме с ПП да оставим програмата отворена за предложения от "Има такъв народ" (ИТН), каза лидерът на левицата Корнелия Нинова.
Утре от БСП, на които беше връчен третият мандат, ще поканят на разговори ИТН, от "Демократична България"(ДБ) са пожелали да са последни.
От изявлението на съпредседателя на ПП Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите в оставка, стана ясно, че от ПП са поставили условие за работещо антикорупицонно мнозинство в този парламент, което да приеме закона за КПКОНПИ и да избере Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия.
Колегите от ПП поставиха едно искане - мандатът да бъде държан толкова, колкото е необходимо, за да бъде прието антикорупционното законодателство, законът за КПКОНПИ и Рашков да бъде избран за председател, потвърди и Корнелия Нинова. Тя посочи, че на първия кръг от разговорите ще изслушат всички искания на партньорите и след това ще търсят вече съгласие по останалите въпроси.
И Нинова, и Василев бяха единодушни, че първата среща е минала добре, но не са водени разговори за персонален състав и структура на Министерския съвет, докато не минат консултациите с ИТН и с ДБ. След това ще имаме втори кръг разговори, след като се уверим, че имаме мнозинство по управленската и законодателната програма, допълни Нинова. 
На въпрос кога ще стане ясно името на кандидата за премиер, лидерът на БСП каза, че ПП са поели ангажимент да мислят по този въпрос и да дадат името на вторите разговори, едва след като се уверят, че от БСП са осигурили мнозинство за програмата. Тя уточни, че ще говорят за персонален състав на правителството, едва след като имат 121 гласа поне за политики и за този списък от закони, който трябва да бъде приет в следващите шест месеца.
Първо трябва да видим, че има работещо парламентарно мнозинство против корупцията, посочи и Асен Василев. По думите му въпрос на мандатоносителя е как ще се сглоби мнозинство, така че да бъде приет законът за КПКОНПИ и Рашков да бъде избран за неин ръководител. Той  уточни, че ако се стигне до там ПП да излъчат премиер, първо кандидатурата трябва да бъде обсъдена с Изпълнителния и Националния съвет на ПП, но засега не са дискутирани варианти.
Попитан дали при положение, че в изработената вече програма има заложено възстановяване на отношенията с Русия и с "Газпром", и не са ли това червени линии за ПП, Василев посочи, че и в момента имаме договор с "Газпром", който руската страна не изпълнява. Ако започне да го изпълнява, това трябва да бъде обсъдено от състав на Министерския съвет, подчерта Василев. А за дипломатическите отношения с Руската федерация, обърна внимание, че и в момента двете страни имат посолства - съответно в София и в Москва.
На свой ред Корнелия Нинова отбеляза, че в програмата е записано, че България ще търся разговори с всички възможни доставчици на газ, в т.ч. "Газпром", така че този въпрос за тях е затворен. Тя добави, че в нея е заложено, че ще бъдат положени усилия за възстановяване на отношенията с Руската федерация по дипломатически път и да не се допусне закриване на посолства. Що се отнася до фигурата на Бойко Рашков, обществото трябва да даде оценка на неговата работа, коментира още Нинова.
На въпрос как ще разговарят с ИТН, които имат забележки по закона за КПКОНПИ, лидерът на БСП отговори, че ще преговарят спокойно и аргументирано. Търсим мнозинство, което да е твърдо срещу досегашния модел на управление, което да подкрепя съдебна реформа, а тя минава и през промяна в КПКОНПИ, посочи тя. Ще казваме тези аргументи, ще вадим случаи на модела на управление на ГЕРБ, ако подкрепят - подкрепят, ако не, няма да имаме мнозинство и ще отидем на избори, коментира Корнелия Нинова.
В началото на срещата днес лидерът на левицата декларира сериозно желание да направят редовно правителство в рамките на този парламент. Нямаме никакво намерение да имитираме преговори, да тупаме топката, очаквайки избори, гарантира Нинова.  
От своя страна съпредседателят на ПП и премиер в оставка Кирил Петков благодари за възможността да говорят за политики и отбеляза, че програмата, около която са се обединили, е много важна за тях, като първа точка е законът за КПКОНПИ, заедно с избора на Бойко Рашков.Допълнителна политическа криза не трябва на България, заяви той и отбеляза, че има 22 закона, които трябва да бъдат приети в следващите месеци във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост.
Вчера президентът Румен Радев връчи на "БСП за България" третия проучвателен мандат. На излизане от сградата на президентството лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че още на следващия ден ще започнат консултации с досегашните си коалиционни партньори в опит за съставяне на нов кабинет, като първи ще бъдат поканени "Продължаваме Промяната".